Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Nybakad sopran gör succé

För tre veckor sedan gick Ida Falk Winland ut musikskolan. I helgen gjorde hon succépremiär på Göteborgsoperan. - Känns som en ganska jättebra start, säger hon.
Göteborgsoperan har aldrig tidigare spelat barockopera. I lördags var det så dags då Händels 248 år gamla opera Julius Caesar fick nytt liv. Att döma av kritiker fanns inte minsta uns av gröngölingspel. Föreställningen hyllas i Dagens Nyheter, Sveriges Radio och Göteborgs-Posten av recensenter som applåderar så väl regi- och orkesterarbete som solistinsatser.
Inte minst Ida Falk Winland får beröm för sin tolkning av Cleopatra. Rollen innebär hennes första verkliga genombrott som solist, menar GP:s Magnus Haglund som hör en kommande världsstjärna framträda. Magnus Nyström på DN beskriver henne som en "otvunget och vansinnigt vackert porlande sopran".
- Det känns så klart jättebra. Det var kul att sjunga med publik och att det var så många som kommit. Det är ändå inte helt självklart i Sverige när det gäller barockopera, säger Ida Falk Winland.
Det är första gången hon gör rollen och hon tycker att Händels toner passar henne utmärkt.
- Det är väldigt uppiggande musik som aldrig är tråkig att sjunga. Hela tiden händer det något nytt, säger hon.
Den 26-åriga sopranen kommer från Stockholm, men är baserad i London. Där har hon studerat vid Royal College of Music och gick ut för bara tre veckor sedan. Efter hösten i Göteborg återvänder hon till London. Med sitt myllrande utbud av kultur och kontakter passar staden perfekt för en ung operasångerska, tycker hon.
Vilken som blir hennes nästa roll efter Cleopatra vet hon inte, än så länge är bara en del konserter bokade i kalendern. Men efter helgens succé är det ingen vild gissning att fler operahus hör av sig.
- Jag hoppas ju det. Men jag har precis slagit på telefonen. Den har varit avstängd i två dagar då jag varit ledig och bara vilat, sett på film och tagit hand om släkt och vänner, säger Ida Falk Winland.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.