Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nya "Vår tid är nu" visades på Way Out West

När tittarna återser familjen Löwander i finalsäsongen av "Vår tid är nu" har det hunnit bli 1968. Rollfigurerna Nina (Hedda Stiernstedt) och Maggan (Josefin Neldén) försöker på olika sätt hantera tidsandan. GP pratar politik och musik med skådespelarna inför utomhusvisningen på Way Out West.

Regnet vräker ner timmarna innan smygpremiären på Way Out West. Skådespelarna Hedda Stiernstedt och Josefin Neldén, som är på plats i Slottsskogen, håller tummarna för att det klarnar upp eftersom visningen kommer att äga rum på festivalens utomhusbiograf i Dungen bakom Flamingoscenen.

LÄS MER: Tjuvtitta på tredje säsongen av "Vår tid är nu"

Båda har kommit att förknippas starkt med sina rollfigurer i succéserien "Vår tid är nu": Hedda Stiernstedt med Nina ur den borgerliga familjen Löwander, som målmedvetet och passionerat driver restaurangen Djurgårdskällaren tillsammans med sina syskon. Och Josefin Neldén med Maggan, lesbisk, ensamstående mamma och servitris, som gör facklig karriär och blir sekreterare åt borgarrådet i Stockholms stadshus. När de inte jobbar ihop hamnar de båda kvinnorna också i samma säng.

Diskotek i Djurgårdskällaren

I den avslutande säsongen har det hunnit bli 1968 och samhället genomsyras av helt andra politiska strömningar än då serien tog sin början, 1945.

– Nina förstår sig inte riktigt på den nya tidsandan. Medan omvärlden klär sig i jeans och engagerar sig allt starkare politiskt åt vänster blir hon bara glammigare, och glammigare, berättar Hedda Stiernstedt som visar sig vara något av en stammis på Way Out West, där flera vänner uppträtt på scenerna.

Stora förändringar väntar Djurgårdskällaren i sista säsongen av "Vår tid är nu", som sänds på SVT i höst med start i oktober.

– Nina vill öppna diskotek, efter att först ha drivit jazzklubb och sedan rockklubb i anslutning till restaurangen, berättar Hedda Stiernstedt.

– Samtidigt kämpar hon med sitt moderskap, och drivs av dåligt samvete. Hon känner en intensiv skam över att inte ha varit en tillräckligt bra förälder.

Barnen får ta mer plats

Relationen mellan Nina och hennes dotter Christina, nu i 20-års-åldern, är i fokus. Och den är, enligt Hedda Stiernstedt, ännu mer komplicerad än den relation som Nina har haft till sin egen mamma Helga.

– Nina klarar inte av att vara vårdande, det tycker jag är intressant. Istället ger hon Christina allt hon vill ha, för att kompensera.

LÄS MER: Bakom kulisserna på "Vår tid är nu"

Även Maggans son Uno står på egna ben och tar mer plats i de kommande avsnitten.

– Han har vuxit upp och blivit en fin ung man, fnissar Josefin Neldén och tillägger:

– Oj nu lät det visst som att jag pratade om mitt eget barn...

Mellan honom och Maggan finns fortsatt en stor kärlek.

– Men de kommer att stå på lite olika sidor rent politiskt. Hon är mer av en traditionell socialdemokrat, medan sonen dras med i 68-rörelsen med mer kommunistiska krafter.

"Nina har blivit som en nära vän"

Både Hedda Stiernstedt och Josefin Neldén har haft svårt att skiljas från de rollfigurer de levt med så länge.

– Nina har blivit en del av mig, som det är svårt att säga hej då till, säger Hedda Stiernstedt.

– Jag har levt med henne från det att hon var 19 år till nu när hon är 46, så hon har blivit som en nära vän, en släkting. Ja, någon som man lever tillsammans med.

Skådespelarna tog ett tårfyllt farväl i höstas, efter sista inspelningsdagen. Men nu planeras en fortsättning av serien, eller snarare: en tillbakablick, i regi av Måns Herngren.

– Vi kommer att koncentrera oss på de bitar i pusslet som fattas: hur det gick till när Nina och Calle blev tillsammans igen. Det blir i princip enbart en kärlekshistoria, säger Hedda Stiernstedt.

De fyra avsnitten utspelar sig 1951 då familjen Löwander och Djurgårdskällarens personal ska driva sommarrestaurang i Stockholms skärgård.

Förberedelserna är i full gång, inspelningen sker i augusti och premiär blir det i SVT julen 2020.

Vår tid är nu

Svensk tv-serie i 30 avsnitt, uppdelade i tre säsonger.

En av SVT:s största dramasatsningar någonsin, hade premiär i oktober 2017.

Från krigsslutet 1945 och framåt får tittarna följa familjen Löwander – syskonen Gustaf (Mattias Nordkvist), Peter (Adam Lundgren) och Nina (Hedda Stiernstedt) samt mamma Helga (Susanne Reuter) – som driver Djurgårdskällaren, en av Stockholms mest anrika restauranger. Runt omkring dem finns nära och kära, och intrigerna flätas samman med bygget av det svenska folkhemmet.

Serien är skapad och skriven av Ulf Kvensler, tillsammans med Malin Nevander och Johan Rosenlind, huvudregissör är Harald Hamrell. Andrea Östlund regisserar flera avsnitt i säsong tre.

Dessutom: En specialsäsong av "vår tid är nu", som utspelar sig sommaren 1951, spelas just nu in, med beräknad premiär i SVT julen 2020.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.