Den uppmärksamme läsaren Leif Hanssons bild av fornminnesskylten vid Älvsborgs gamla slott.
Den uppmärksamme läsaren Leif Hanssons bild av fornminnesskylten vid Älvsborgs gamla slott. Bild: Leif Hansson

Nya uppgifter: det finns en skylt vid Älvsborgsruinen

Tvärtemot vad Pia Gadd påstod i sin text om de vanvårdade lämningarna efter Älvsborgs slott finns det faktiskt en kulturminnesskylt. Trots detta ändrar det inte på faktumet att staden vanvårdar platsen. Det menar Pia Gadd.

ANNONS
|

LÄS MER:Ruinen efter Älvsborgs slott har inte ens en minnesplakett

Att de sorgligt omhändertagna resterna av Älvsborgs urgamla slott inte ens har en minnesskylt – det påstod jag i en artikel förra veckan. Men skylten finns. Den uppmärksamme läsaren Leif Hansson skickade vidstående bild till GPs kulturredaktion, med kommentaren: ”Förstår att du missade den för den satt på vänster sida om trappan”.

Jo, jag missade den.

Och det var dåligt. Men egendomligt nog saknade också samtliga de instanser jag kontaktade kunskap om detta. För det blev en lustiger dans.

Fyra personer på stadens historiska museum tillfrågades, men ingen visste. Kanske Park- och Naturförvaltningen?

Riksantikvarieämbetet berättade att efter 1996 sköts sådan skyltning av länsstyrelserna. Eller är fästningen statlig? Ja, då är det Fastighetsverket sedan 2014.

ANNONS

Ignorerar

Länsstyrelsen i Göteborg tillfrågades, ingen visste. Jo, kanske en person på länsstyrelsen i Mariestad!

Men det viktiga är ju inte skylten, även om uppgifter ska vara korrekta, utan stadens totala ignorans av platsen. Hur förfallet tillåts att bli allt värre.

I år är det 400 år sedan Göteborg officiellt grundades. Jubileum planeras till sommaren. När man scrollar genom listan av evenemang är den förvisso lång – och glädjande nog tycks det bli ett och annat som tittar längre än en mansålder tillbaka.

Kan man hoppas att också kullen som en gång var livsviktig och ovärderlig för hela landet, den lilla landplätt som kanske kostat hela svenska folket mer i möda, försakelser, blod och pengar än något annat i historien – att också den får en smula uppmärksamhet?

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS