Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Åsa Millholms skulptur i keramik och ull och Ann Eringstams fotografi fanns med bland de 80 verk som köptes in förra året.

Nya riktlinjer för Göteborgs konstköp

Göteborgs stad ändrar sina riktlinjer för att köpa in konst till kommunens arbetsplatser.

Samtidskonst handlar inte sällan om performance, deltagarbaserad konst, rörlig bild och ljudkonst. Uttryck som hittills inte har tagit särskilt stor plats i stadens årliga konstinköp. GP-skribenten Kajsa Widegren uppmärksammade detta i en notis på kultursidan (GP 6/3) i samband med att inköpen för 2016 presenterades. "Få av de initiativ på konstscenen som jag tänker på när jag ser tillbaka på 2016 finns representerat.", skrev hon bland annat.

I tisdags beslutade kulturnämnden om nya riktlinjer där det understryks att "konstinköpen medvetet ska spegla samtidens mångfald av konstnärliga uttryck". Samt att inköp även kan ske via tillfälliga utställningsplattformar, och inte bara via konstinstitutionerna och fast gallerier.

– Riktlinjerna från 2007 behövde uppdateras, det är viktigt att göteborgarna får möta nya uttrycksformer. Göteborg som galleristad är under omdaning, många gallerier har stängt och det har blivit vanligt med utställningar som visas under kanske bara en helg och då är det ju synd om vi inte är där, säger Cecilia Borgström-Fälth, enhetschef för Göteborg Konst.

Men går det att placera exempelvis en performance på en kommunal arbetsplats?

– Jo då, det går, det blir ett annat sätt att arbeta för konstrådgivarna, deras uppgift blir att prata för verket, om vad konst kan vara. Varje gång ett konstverk placeras ut sätts ett samtal igång.

Varje år köper Göteborg Konst in konstverk för 800 000 kronor. Inköpen sker i samarbete med två konstnärer som rådgivare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.