Högerblockets partiledare vill satsa på svensk kulturkanon.
Högerblockets partiledare vill satsa på svensk kulturkanon. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Nya regeringen ska ta fram svensk kulturkanon

Den nya regeringen med M, KD och L ämnar ta fram "en svensk kulturkanon".
Det framgår av det så kallade Tidöavtalet – den överenskommelse som de tre nya regeringspartierna har slutit tillsammans med SD. Flera andra punkter i avtalet påverkar också kulturen.

ANNONS
|

Vid dagens pressträff framkom inte mycket om den nya regeringens kulturpolitik, men i ett gemensamt dokument om avtalet ges fler besked, bland annat att "en svensk kulturkanon ska tas fram", utan några ytterligare detaljer.

Liberalerna har tidigare varit emot inrättandet av en nationell kanon, medan M, KD och SD har varit för kanon.

Här är andra punkter i ”Tidöavtalet” som rör kulturen:

Skolan

Alla elever ska läsa svenska och internationella litterära klassiker. Litterära texter ska få större plats i skolan. Läslistor med svenska och internationella böcker anpassade för olika årskurser i grundskolan och gymnasiet ska tas fram av en fristående expertgrupp.

ANNONS

Public service

När det gäller framtiden för Sveriges public service-medier skriver man:

"Public service-mediernas oberoende ska bestå och dess långsiktiga finansiering vidmakthållas. I ett delvis nytt medielandskap behöver public service-verksamheten utvecklas, som en del av den demokratiska infrastrukturen."

Man slår också fast att "mediernas frihet och mångfald ska främjas" samt att "åtgärder vidtas för att minska den politiska styrningen av kulturens innehåll".

Invandring

Partierna vill ”utreda och föreslå ytterligare skärpta kunskaper om Sveriges samhälle och kultur för att komma i fråga för svenskt medborgarskap.”

Folkbildning

"Systemet för stödet till folkbildningsväsendet ska reformeras." och "en bred reform behövs av modellen för medelstilldelning och uppföljning."

Stipendier

Av avtalet framgår också att fler långa stipendier för kulturskapare bör inrättas. Därför vill man göra en översyn av stödet till enskilda kulturskapare.

Allmänna arvsfonden

Allmänna arvsfonden finansierar hundratals olika projekt varje år. Förra året delades 814 miljoner ut. Drygt 60 kulturprojekt får idag stöd från arvsfonden. Nu vill partierna ”säkerställa att organisationer och föreningar som tar emot medel från allmänna arvsfonden använder dessa på ett korrekt sätt med tydlig resultatredovisning samt att dessa följer demokratiska värderingar.”

I avtalet skriver man också att ”kulturpolitiken ska värna kulturlivets oberoende och egenvärde gentemot nyttoändamål” och att ”principen om armslängds avstånd ska upprätthållas.”

ANNONS

Här kan du läsa Tidöavtalet i sin helhet.

LÄS MER:En nationell kanon kommer inte rädda läsdöden

LÄS MER:Hen kan bli kulturminister i Ulf Kristerssons regering

LÄS MER:Kulturlivet om SD-förslag: "Oroväckande"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS