Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya kulturministern Parisa Liljestrand (M) bredvid Gunnar Strömmer, ny justitieminister, då tillträdande statsministern Ulf Kristersson (M) avger sin regeringsförklaring. Bild: Christine Olsson/TT
Nya kulturministern Parisa Liljestrand (M) bredvid Gunnar Strömmer, ny justitieminister, då tillträdande statsministern Ulf Kristersson (M) avger sin regeringsförklaring. Bild: Christine Olsson/TT

Sanna Samuelsson: Nya kulturministern är misstänkt anonym

Parisa Liljestrand, ett kommunalråd från Vallentuna med lärarbakgrund, blir ny kulturminister. Hon är ett oväntat val och vad det verkar utan någon särskild inriktning inom kultur. Doldisarna visar vilka fält som Kristersson struntar i, skriver Sanna Samuelsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Parisa Liljestrand blir ny kulturminister i Sveriges regering. En doldis som inte funnits med i tippningarna i dagstidningarna. Varför Ulf Kristersson inte utnämnt exempelvis Kristina Axén Olin, känd från olika poster i regeringens kulturutskott, som varit en förhandsfavorit till kulturministerposten, är oklart.

När SvD 2016 intervjuade Liljestrand, som då tillhörde den handfull kommunala toppolitiker i Sverige som var utlandsfödda, sa hon inte ett ord om kultur eller kulturpolitik (17/1/2016). Till DN sa hon nu i en intervju att hon inte arbetat med kulturpolitik förut. ”Men som ansvarig för en hel kommun kommer man onekligen in på de frågorna. I min yrkesmässiga karriär har jag också jobbat nära kulturfrågor eftersom jag är utbildad litteraturvetare och svensklärare.” (18/10).

För den som desperat skriver in sökord i stil med ”Parisa Liljestrand kultur” kommer i princip ingenting upp. Det kan bara betyda en sak: Detta är inget viktigt område för Kristersson.

När Kristersson ska presentera Liljestrand är han oväntat kortfattad, hon är kommunalråd med lärar- och rektorexamen i Vallentuna.

Vad kan man förvänta sig av henne? Hon har en bakgrund som lärare och rektor, är litteraturvetare, samt kallar sig för ”samhällsentreprenör” snarare än politiker, enligt en gammal intervju i Ledarna (13/5/2016). Kanske någon satsning på kulturen inom skolan, om nationell kanon kan räknas som det, eller förenklingar för kulturskapare med enskild firma?

När Kristersson ska presentera Liljestrand är han oväntat kortfattad, hon är kommunalråd med lärar- och rektorexamen i Vallentuna. Okej? Ja, det kan vi läsa oss till. Men varför just denna politiker, vad vill ni? Tyvärr är det extra farligt med sådan riktningslöshet nu när Sverigedemokraterna har så stor inverkan på regeringens politik. De är nämligen ett parti i det borgerliga blocket som faktiskt intresserar sig för kulturpolitik – en nationalistiskt färgad sådan.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS OCKSÅ: Parisa Liljestrand (M) kallade sig litteraturvetare – saknar examen

LÄS OCKSÅ: Parisa Liljestrand blir ny kulturminister

LÄS OCKSÅ: Kristersson presenterar sina nya ministrar

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.