Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Mark Isitt: Nya hus i gammal stil är som att leka Albert & Herbert

Att kämpa för nybyggnad i ”gammal hederlig stil” är bakåtsträvande. Det finns bättre sätt att få en finare stad.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Göteborg ska bygga nytt i gammal stil. Det vill Demokratsocialerna och Attenius Jonas. Alltså inte gammalt i ny stil eller gammalnytt i nygammal stil utan tvärtom, baklänges, så att det blir ordning och reda på stadsbyggandet. ”Grundtanken är att vi ska få mer kontroll”, säger Attenius Jonas.

LÄS MER: Socialdemokraterna vill stoppa ”glaslådorna” och bygga klassiskt i Göteborg

Naturligtvis innebär inte detta att Skanska och Peab och de andra storskaliga entreprenörerna ska behöva hämmas av gammal byggteknik. För hur skulle det se ut, om reflexvästarna behövde hamra handsmidda spikar i handhyvlade brädor i varierande bredder målade med linoljefärg? Vilket tidsspill! Nej, här handlar det om industriell framställning, om fabrikstillverkade fasader i maskinsågat virke sprayade med plastfärg och försedda med pivåhängda aluminiumfönster med breda karmar och påklistrade plastspröjs och popnitade och färdigbockade bläck inramade av fyra flisiga brädor under ett tak med betongpannor uppburet av en gesims smyckad med kanske en eller två masstillverkade snickeriprofiler istället för sju åtta specialsågade snirklar som på den gamla goda tiden (i motsats till den nya onda tiden).

För så vill gemene man ha det, enligt Demokratsocialerna. ”Jag tror människor generellt tycker det är vackrare än traditionella glaslådor”, hävdar Attenius Jonas i GP (201028). ”Traditionella glaslådor” som man får anta inte är tillräckligt traditionella för att omfattas av partiets nu liggande upprop för traditionell arkitektur.

Bra arkitektur uppvisar en känsla för plats, skala, material och estetik och av det som byggs i Göteborg idag saknas alltför ofta sådana kvaliteter.

Förslaget, som presenterades för kommunstyrelsen i förra veckan, är att Göteborgs Stad ska anställa en Prussiluskan, en Mr Carson, som på heltid värnar klassiska värderingar, som ser till att det som byggs byggs i historiserande stil. Huruvida detta även omfattar redan pågående projekt – ska Hisingsbrons pyloner smyckas med fornnordiska drakslingor, Platinan kläs i fjällpanel, Karlatornet förses med mansardtak och blyinfattade fönster? – framgår inte, men budskapet från Attenius Jonas är tydligt, ”Vi har idag en byggnation som till stora delar är fyrkantig, stram, avskalad och ganska tråkig ärligt talat.”

Så för att göra allt lite roligare ska vi göra precis som förr. Som på slasktrattarnas och utedassens tid.

Att sympatisera med Attenius Jonas vilja att backa in i framtiden – och på tal om att backa, jag kan lugna alla SUV-ägare med att trafikplaneringen definitivt inte omfattas av denna småstadsvurm (se Hisingsbrons och Marieholmstunnelns framväxande trafikspagetti) – är förstås inte så svårt. Bra arkitektur uppvisar en känsla för plats, skala, material och estetik och av det som byggs i Göteborg idag saknas alltför ofta sådana kvaliteter. Men – tänker jag – borde då inte politiken ställa krav på just det, på mer omsorgsfullt designad samtidsarkitektur, på en arkitektur som faktiskt drar nytta av de konstnärliga friheter som datorn och alla nya material ger oss? Vore inte det bra mycket roligare än att leka Albert och Herbert och förespråka nybyggnation i ”gammal hederlig” stil? Eller gammal ohederlig stil, får man väl säga, eftersom dagens hantverkskunnande aldrig kommer att åstadkomma mer än en botoxvariant av originalet.

Läs mer av Mark Isitt:

LÄS MER: Stadsarkitekt Björn Siesjö sätter sitt jobb på spel

LÄS MER: Kommunens dumsnåla lösning på Amiralitetsgatans höghus

LÄS MER: Recension: SKF:s huvudkontor och Geely:s huvudkontor

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.