Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Från vänster på övre raden: Katarina Båth, universitetslärare i litteraturvetenskap vid Åbo akademi, Moa Ekbom, universitetslektor i latin vid Göteborgs universitet. Nedre raden, från vänster: Isabelle Ståhl, doktorand i idéhistoria vid Stockholms universitet och Ellen Söderblom Saarela, litteraturvetare vid Universiteit Gent.  Bild: Skärmdump
Från vänster på övre raden: Katarina Båth, universitetslärare i litteraturvetenskap vid Åbo akademi, Moa Ekbom, universitetslektor i latin vid Göteborgs universitet. Nedre raden, från vänster: Isabelle Ståhl, doktorand i idéhistoria vid Stockholms universitet och Ellen Söderblom Saarela, litteraturvetare vid Universiteit Gent. Bild: Skärmdump

Nya coronatrenden – After work via webbkameran

"Digital AW", "Quarantini" eller kort och gott "Zoom-supande". Att gå på after work över nätet har redan fått många namn. Den nya trenden verkar inte minst populär inom delar av akademin.
– Vi kallar det "Zapperitivo". Det ger det en lite kontinental flavour och då kan man börja redan vid fyra, säger Moa Ekbom, universitetslektor i latin vid Göteborgs universitet, skämtsamt.

Den 17 mars höll Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, Anna Ekström (S), utbildningsminister och statsminister Stefan Löfven (S) en gemensam presskonferens. En stund senare hade situationen för lärare på gymnasiet och universitet förändrats radikalt.

Rekommendationen var att stänga ner skolorna och starta distansundervisning.

– Vi fick en vecka på oss med den digitala omställningen. Det var ganska chockartat, säger Moa Ekbom.

LÄS MER: Gymnasier och högskolor stängs

Plötsligt fanns ett enormt behov att av att prata med sina kollegor. Hur tänker de egentligen om omställningen? Har de några tips och tricks? Samtidigt hade möjligheten att gå förbi en kollegas kontor eller snacka i ett fikarum försvunnit.

– Vi hade helt enkelt en hel del att lufta. Ett behov av att få diskutera allt praktiskt, men också att bara få skvallra lite. Många var ju frustrerade.

Moa Ekbom värderar lösmyntheten

För Moa Ekbom blev svaret att träffa kollegorna på en after work – via webbkameran.

– Oftast är det bara kort. Man tar ett glas vin efter jobbet och pratar. Att säga att vi diskuterar forskning är kanske att ta i. Men det bli informella samtal om kurser och planering. Det fyller en viktig funktion.

– Det som är bra är att det inte heller är beroende av avstånd. Jag kör AW med några svenska kollegor, men också från Danmark och Finland.

Men är det verkligen viktigt att det är alkohol? Hade ni inte kunnat göra samma sak med kaffe?

– Det händer absolut också att folk har kaffepauser. Men jag, och många med mig, tror jag vill ha lösmyntheten som kanske uppstår lite enklare med alkohol. Dricker man kaffe i en webbkamera blir det absurda också så mycket mer tydligt än om man dricker vin.

Studenterna duktiga på att studera digitalt

Ett par veckor in den digitala omställningen började det mesta sätta sig. Dagens studenter är duktiga på att hantera de digitala verktygen och tycks ha en hög tolerans för distansundervisningen, påpekar Moa Ekbom.

Men även om det direkta behovet hade försvunnit har den digitala AW:n fortsatt. Universitetslektorn förklarar att det blir någon enstaka gång i veckan. Ibland lite mer - som när hon hade fyra stycken på en kväll.

– Usch ja. Det kan jag inte rekommendera. Då var jag bakis nästa dag.

Under den rådande coronapandemin är det många i samhället som arbetar hemifrån. Frågan är vilka effekter som karantän och hemmasittande kommer att föra med sig.

Kristina Berglund är docent i psykologi och studerar alkoholberoende. Hon säger att det ännu är allt för tidigt för att säga något om följderna.

– Men det kommer förstås att bli mängder med forskning på detta senare, säger hon.

LÄS MER: 30 000 har förlorat jobbet inom hotell och restaurang

Utifrån dina kunskaper om alkoholberoende. Skulle du säga att det är en riskfaktor att många nu arbetar hemifrån?

– Det kan jag absolut tänka mig. Att bli hemmasittare och plötsligt ha massa tid, livet blir omkullkastat och vi vet att rutiner är så viktigt.

– Men då gäller det alltså personer som tidigare har ett riskbruk.

Det verkar ha blivit en trend att med digital AW. Vad tänker du om det?

– Vi är sociala varelser. Vi vill ju träffas och förgylla tillvaron. I vår kultur är alkohol en del av det, så varför inte skåla över Zoom.

Är det något du själv gör?

– Nej, absolut inte. Det har inte att göra med att jag är alkoholforskare, det skulle bara inte falla mig in. Men jag dömer ingen som gör det.

LÄS MER: Så hanterar Göteborgskrögarna sin personal

"Mitt bästa tips för att dricka digitalt"

Det är den 22 april och Stefan Löfven håller på nytt presskonferens. Hans budskap är tydligt. Det finns inte utrymme att slappna av och krisen är långt ifrån över.

– Tänk inte veckor, tänk månader, säger han till det svenska folket.

Moa Ekbom säger att hon har en svag förhoppning om att få träffa sina studenter när de ska gå upp med sina uppsatser, men det verkar osannolikt. I nuläget vet ingen hur länge universitet och gymnasieskolor kommer att vara stängda.

Under tiden kommer hon att fortsätta med digital after work.

– Jag tror många av oss är strikta lutheraner som har lärt oss att man inte dricker ensam, så för tillfället får det bli webbkameran, säger hon och fortsätter:

– Just det! Jag måste också ge mitt bästa tips för att dricka digitalt. Köp småflaskor på Systemet. Då dricker man inte för mycket. En miniflaska bubbel till exempel. Jag var där och köpte tusen småflaskor. Kassörskan trodde nog var tokig, säger Moa Ekbom och skrattar.

LÄS MER: Hundratals bryggerier kan försvinna

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatt och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.