Nya Biopasset ska öka biobesöken

I en satsning för att öka antalet besök på bio lanseras nu det så kallade Biopasset. Upplägget bygger på dansk modell, den framgångsrika Biografklub Danmark som har funnits i över 20 år.

ANNONS
|

I två decennium har det i Danmark gått att köpa ett så kallat biopass. Kort förklarat är det är ett sätt att få fler att se mer bio. Nu kommer modellen även till Sverige. I veckan lanserar Sveriges film- och biografbransch Biopasset.

Med ett inköpt biopass får man under ett års tid se tio utvalda biofilmer till halva priset. Filmerna väljs ut av ett oberoende branschråd, ur den ordinarie biorepertoaren.

Initiativet Biopasset drivs av Sveriges Biografägarförbund och Sveriges Filmuthyrarförening. Det kommer att finnas på alla biografer som vill delta och kan visa de utvalda filmerna.

För Dagens Nyheter berättar Peter Fornstam, ordförande för Sveriges Biografägareförbund och vd för biografkedjan Svenska Bio, att frågan om ett biopass länge har diskuterats i Sverige och varit efterfrågad både av filmbranschen och Svenska Filminstitutet.

ANNONS

– Olika viljor har dragit åt olika håll. Alla måste ju vara med för att det här ska vara möjligt, alla filmdistributörer och alla biografer. Men nu under pandemin kunde vi ena branschen, säger Fornstam till DN.

Biopasset – så funkar det

Biopasset är en rabatt för tio utvalda biofilmer. Passet kostar 149 kronor och är helt digitalt. När man har köpt Biopasset får man tillgång till tio rabattkoder som gäller för tio olika filmer. Man använder en rabattkupong per film.

Biopasset gäller för alla föreställningstider och under alla dagar hos de biografer som medverkar i satsningen. Biopasset gäller på ett stort antal biografer över hela Sverige, bland annat hos Svenska Bio, Filmstaden, Cinemascenen, Eurostar och Björnbiografer. I Göteborg kan man använda Biopasset på dessa biografer: Biopalatset, Filmstaden Bergakungen och Göta. Biopasset är inte knutet till en specifik stad, har du alltså köpt det i Göteborg kan du använda det i andra städer också.

Filmerna som visas ingår i det ordinarie utbudet på de aktuella biograferna. Ett professionellt programråd väljer ut vilka tio filmer som ingår i Biopassets rabatt, dessa visas sedan allteftersom under 12 månader. De utvalda filmerna har tagits fram speciellt för en vuxen biopublik.

LÄS MER:Göteborgs filmfestival återvänder till biograferna 2022

LÄS MER:Recension: ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” i regi av Hannes Holm

Premiär för biopass

Säsongen för ett biopass 2021/2022 startar den 26 november med "House of Gucci" av Ridley Scott. Senare kommer bland annat "Parallella mödrar" av Pedro Almodóvar, ”Spencer” av Pablo Larraín och svenska "Bränn alla mina brev" av Björn Runge att inkluderas.

"Biopassets första säsong är en härlig blandning av drama, kärlek, skratt och tårar. Vi har hittat tio starka bioupplevelser som berör och griper tag. Berättelser om stora drömmar, brustna hjärtan och vänskap över generationsgränserna", säger Dennis Dahlberg, ordförande i programrådet, i ett pressmeddelande.

Biopasset är ett branschöverskridande samarbete och öppet för alla Sveriges biografer och filmdistributörer. Biopasset fungerar som digitala biljettkuponger och kommer att gälla på alla biografer som vill delta i projektet.

LÄS MER:James Bond får en ”feministisk” fortsättning

LÄS MER:Klassisk biograf kan få sällskap av studentbostäder

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS