Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Göteborgs stadsteater. Bild: Anders Ylander
Arkivbild. Göteborgs stadsteater. Bild: Anders Ylander

Nya besked om när Stadsteatern stängs

Göteborgs stadsteater ska renoveras och lär behöva stänga under minst ett spelår. Först var beskedet att det skulle ske i vår, sedan i höst, nu är planen att det kan ske först nästa år.

I september förra året fattade kommunfullmäktige i Göteborg beslut om att skjuta till 90 miljoner kronor för att renovera Stadsteatern.

Pengarna ska bland annat gå till att renovera Lilla Scen, som behöver ny ventilation, ljudisolering och tillgänglighetsanpassas. Därtill ska foajén byggas om och förändringar göras som förbättrar arbetsmiljön för personalen.

LÄS MER: Beslutet: Stadsteatern ska byggas om

Ville göra allt på samma gång

Utöver de rena förbättringsåtgärderna finns även mer akuta frågor för den 80 år gamla teatern. Exempelvis behöver fasaden mot Götaplatsen och Berzeliigatan tätas med nytt murbruk. Därtill krävs ett stambyte.

Eftersom man inte vill stänga teatern längre än behövligt är förhoppningen att genomföra allt på samma gång. Det var också anledningen till att Göteborgs kommun gick in med pengar, trots att teaterns medägare, Västra Götalandsregionen, inte skrivit under något avtal om att vara med och finansiera.

– Det är klart att om man vill spela förhandlingsspelet är det kanske inte så smart att fatta det här beslutet först. Men vi har satt oss över det. Kulturens utrymme är viktigare. Sedan är det klart att vi inte ger oss, vi ska klämma regionen på deras andel, sade det tidigare kommunalrådet Ulf Kamne (MP) då.

Katti Hoflin kulturchef i Västra Götalandsregionen. Bild: Thomas Johansson
Katti Hoflin kulturchef i Västra Götalandsregionen. Bild: Thomas Johansson

Ännu inget avtal på plats

Men sedan dess finns det ännu inget beslut om gemensam finansiering på plats. Enligt kulturchefen i Västra Götalandsregionen, Katti Hoflin, har frågan nu istället sammanfogats med det större samtalet om vem som ska ansvara för Göteborgs stora kulturinstitutioner.

– Jag och Anna Rosengren (reds. anm. kulturchef i Göteborg) har fått i uppdrag att titta på verksamheterna, men jag vill inte föregripa de diskussionerna, säger Katti Hoflin.

Samtidigt som den politiska frågan utreds fortgår arbetet med att få renoveringen på plats. Det senaste beskedet var att teatern skulle stänga till hösten, men det har skjutits upp.

– Higab håller i projekteringen och det går framåt enligt tidsplanen, men det är ganska många upphandlingar. De kommer ha den exakta tidsplanen klar till sommaren, säger Björn Sandmark, vd Göteborgs stadsteater.

Björn Sandmark, vd Göteborgs stadsteater.. Bild: Patrick Sörquist
Björn Sandmark, vd Göteborgs stadsteater.. Bild: Patrick Sörquist

Men när tror du att det hela blir av?

– Vårt mål är i maj nästa år. Vi har fått flytta fram det här perspektivet efterhand, säger han.

I nuläget vet man inte hur lång tid ombyggnaden kommer att ta när Stadsteatern väl har slagit igen portarna, men Björn Sandmark räknar med minst ett år. Tanken är att ensemblen under den tiden ska göra gästspel på andra scener i regionen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.