Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Nya besked från Amanda Lind och Mikael Damberg

50-gränsen bevaras som huvudregel, men ett undantag görs för restauranger. Inrikesminister Mikael Damberg (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) öppnar också för 500 personer på teatrar och fotbollsmatcher.

I augusti ställde sig Mikael Damberg och Amanda Lind inför svenska folket och lovade nya regler för publik vid kultur- och idrottsevenemang. Sedan dess har Folkhälsomyndigheten rekommenderat ett nytt maxtak på 500 personer. Samtidigt har polisen varnat för att höja taket och menar att de inte har resurser nog att hantera en ökning.

Nu står det klart att regeringen behåller 50-gränsen som huvudregel. Däremot införs ett undantag för restauranger.

Under tisdagens presskonferens presenterade Mikael Damberg och Amanda Lind nya regler. Båda varnade för att man ser att smittspridningen nu ökar i andra länder och att de har behövt införa tuffare restriktioner.

– Vi måste hålla i och hålla ut. Regeringen är samtidigt mån om att förbudsförordningen inte i onödan träffar verksamheter som kan bedrivas på ett smittsäkert sätt, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Fick kritik för olikheter i lagen

50-gränsen ligger alltså kvar och förändringen innebär i stället att arrangemang som hålls på restauranger, caféer och barer kommer att undantas.

Regeringen i allmänhet och Amanda Lind i synnerhet har under sommaren fått ta emot en hel del kritik för hur reglerna slår mot kulturarrangemang på restauranger. Som exempel skulle en restaurang med hundra kroggäster behöva skicka ut hälften av besökarna om en trubadur började sjunga.

Den nya lagen träder i kraft den 8 oktober.

LÄS MER: Regeringen öppnar för fler än 50 personer vid kulturevenemang

Vill också förändra för sittande publik

Även för arrangemang med sittande publik, som teatrar, konserter och fotbollsmatcher, väntas förändringar.

Regeringen planerar att göra ett undantag med upp till 500 deltagare, förutsatt att publiken sitter med en meters avstånd. När det rör människor i samma sällskap får två personer sitta tillsammans utan avstånd.

Den 8 oktober hoppas man kunna fatta beslut och i så fall kan undantaget börja gälla från och med den 15 oktober. Beslutet förutsätter dock att smittskyddsläget tillåter det, påpekar ministrarna och säger att de kommer att hålla nära kontakt med Folkhälsomyndigheten.

– Lagar och förordningar ändras inte i en handvändning i en demokrati och det ska vi vara tacksamma över, säger Amanda Lind.

Öppnar för sport, nöjesparker och demonstrationer

Folkhälsomyndigheten ska också få i uppdrag att analysera förutsättningarna för fler ändringar. Det kan röra undantag för sport utomhus, loppmarknader, demonstrationer, mässor och nöjesparker. Det kan också gälla antalet deltagare.

Det Folkhälsomyndigheten kommer fram till ska ligga till grund för regeringens framtida beslut.

Mikael Damberg öppnade också upp för att man vill göra ytterligare förändringar av ordningslagen för att den ska täcka områden som köpcentrum, kollektivtrafik och badstränder, som i dag faller utanför.

Ett nytt regelverk ska tas fram så fort som möjligt meddelar regeringen.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.