Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cynthia Erivo kommer till galan, en av fem nominerade i kategorin Rising star. Bild: Ian West
Cynthia Erivo kommer till galan, en av fem nominerade i kategorin Rising star. Bild: Ian West

Ny vinstchans för Björn Runges "The wife"

På söndagskvällen är det dags för filmgalan British Academy Film Awards. Den svenske filmfotografen Linus Sandgren och Björn Runges film "The wife" har chans att vinna pris.

Linus Sandgren kan bli prisad för bästa foto i filmen "First man". För två år sedan vann filmfotografen pris för bästa foto i filmen "La la land", vilken han även fick en Oscar för.

LÄS MER: "Roma" en vinnare på Baftagalan

De filmer som svensken konkurrerar med under årets Baftagala och som nominerats i samma kategori är Freddie Mercury-filmen "Bohemian rhapsody" och "Cold war".

LÄS MER: De klär av Kulturmannen i filmen The wife

Även svenske regissören Björn Runges film "The wife" har chans att vinna. Glenn Close, som spelar frun till en litteraturpristagare i filmen, är nominerad i kategorin bästa kvinnliga huvudroll. Hon har tidigare vunnit en Golden Globe för den rollen.

Regissören Björn Runge.. Bild: Henrik Montgomery/TT
Regissören Björn Runge.. Bild: Henrik Montgomery/TT

Flest vinstchanser har kostymdramat "The favourite" som är nominerad i hela tolv kategorier, däribland för bästa film. Utöver det kan filmens regissör Yorgos Lanthimos prisas för bästa regi, Olivia Colman kan vinna pris för bästa kvinnliga huvudroll och Rachel Weisz och Emma Stone kan båda prisas för bästa kvinnliga biroll.

Drog tillbaka nominering

Den brittiska filmgalan Bafta drog tidigare i veckan tillbaka nomineringen av "Bohemian rhapsody"-regissören Bryan Singer tills övergreppsanklagelserna som riktats mot honom har rätts ut.

Regissören har anklagats för övergrepp mot minderåriga i en artikel publicerad i tidningen Atlantic. Singer har tillbakavisat anklagelserna.

Baftagalans ledning skriver i ett uttalande att de, efter att ha tagit del av anklagelserna, informerat Singer om att hans nominering blivit suspenderad tills vidare.

Bryan Singer fick sparken från filmen 2017, när det bara var tre veckor kvar av inspelningen. Men han står fortfarande officiellt som regissör.

Sänds i svensk tv

Baftagalan beskrivs som den brittiska motsvarigheten till Oscarsgalan och arrangeras i Royal Albert Hall i London. Galan sänds i TV4 Play från klockan 23 på söndag kväll och leds av Joanna Lumely från "Helt hysteriskt".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.