Tonåring kollar sociala medier på sin mobil tillsammans med vuxen.Foto: Isabell Höjman / TT / kod 11711
Tonåring kollar sociala medier på sin mobil tillsammans med vuxen.Foto: Isabell Höjman / TT / kod 11711 Bild: Isabell Höjman/TT

Emanuel Karlsten: Ny studie avslöjar myten om barn och mobiler

Påverkar det barn att få en mobil i tidig ålder? En ny studie vid Stanford har undersökt just det. Resultatet? Välmåendet påverkas nästan inte alls av när man får en mobiltelefon. Men det verkar däremot fostran göra.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

När ska man introducera en egen mobiltelefon till barn? Inför jul är frågan särskilt aktuell. Det är ett tillfälle att överraska med en efterlängtad julklapp, men här finns ofta också en vag känsla av att man gör fel.

Forskare vid Stanford universitet publicerade nyligen en stor studie där de granskat just det. Under fyra år har de följt 250 barn mellan sju och elva år varav ingen hade en mobiltelefon vid studiens start. En gång om året gjordes avstämningar där familjen fick berätta om barnen nu fått egen telefon, hur de mådde och sov. Med i studien var latino-barn i amerikanska låginkomstområden och när studien var över var snittet för att få sin första egna telefon 11,6 år.

ANNONS

Men det var inte poängen. Den är att forskarna inte kunde hitta några statistiskt signifikanta skillnader i välmående mellan de barn som fått telefon och de som inte fått den. De kunde inte heller se att de som fick telefon tidigt mådde sämre än de som fått den sent. Och, lika viktigt: Det var inte heller negativt att vänta tills barnen blev betydligt äldre innan de fick en telefon.

Det handlar alltså om – fostran.

Så är det alltså oviktigt när man får sin telefon? Tvärtom. Men tidpunkten är olika för varje barn, vilket föräldern ofta känner till. Det handlar alltså om – fostran.

“Utifrån vad vi kan mäta är tidpunkten inte en nyckelfaktor, eftersom det händer i en kontext av fostran”, säger forskningens författare, Thomas Robinson och fortsätter att understryka att resultatet inte innebär att barn kan säga till sina föräldrar “Kolla, det finns ingen negativ påverkan att ha en telefon”. Tvärtom.

“Föräldrar måste använda sitt omdöme kring vad som är rätt för deras barn, precis som de redan verkar göra”.

Och se där en nyckel i debatten om skärmtid.

Vi längtar efter auktoriteter som ropar efter tidsbegränsningar och avgränsningar vi kan anpassa oss efter. När allt egentligen bara handlar om vanlig uppfostran. Av att vara inkännande, se och lyssna på våra barn och avgöra när de kan hantera en skärm på ett ansvarsfullt sätt.

ANNONS

När det är? Det vet du som förälder allra bäst själv.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS MER:Alla vuxna borde se Pontus Rasmusson-intervjun – tillsammans med sina barn

LÄS MER:Ändringen av grundlagen är skrämmande

LÄS MER:Ingen mer dans på rosor för Twitter och Facebook

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS