Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Ny konstfestival testar stadens gränser

En ny konstsatsning i Göteborg ska undersöka det offentliga rummets gränser. Den kulminerar i Brunnsparken i maj med konst, konserter och en paviljong över kanalen.
Konstprojektet heter Spot och mannen som tagit initiativet heter Tomas Ferm. Han är konstnär och var 2006 curator för Inside out, en utställning med offentlig konst i Brunnsparken i samband med friidrotts-EM.
- Det blev en väldigt politisk utställning men den saknade en diskussionsplats. Då föddes idén om att skapa ett tillfälligt kulturhus, säger Tomas Ferm.
Den byggnaden skissar arkitektfirman OlssonLyckefors på. Om allt faller ut enligt planerna blir det en paviljong som under ett par veckor i maj nästa år ska ligga över kanalen i Brunnsparken.
Exakt vad den ska användas till är ännu inte klart, men någon form av experimentbibliotek utlovas av Stadsbiblioteket som är en av samarbetsorganisationerna. Filmvisningar, konserter och författarframträdanden är andra ingredienser som kan tänkas ingå.
I Brunnsparken, Nordstan och Centralstationen ska Tomas Ferm och ytterligare inbjudna konstnärer visa sina verk. Han berättar att utgångspunkten för projektet är att testa gränserna för vad som går att göra i det offentliga rummet och visa vad konsten kan tillföra evenemangskulturen.
Innan utställningen öppnar ska frågor som människans plats i staden och konstens inflytande på framtiden diskuteras på både den nyöppnade hemsidan spotcity.se och under öppna seminarier. Ännu återstår en hel del planeringsarbete, liksom ett par varv i den byråkratiska gången.
- Men det blir av. Det finns pengar, även om jag inte vet exakt hur mycket. Och jag har fått muntliga tillstånd från tillståndsmyndigheten, säger Tomas Ferm.
- Men jag visste inte om man skulle få göra det överhuvudtaget och det är en del i det hela. Om jag inte fått skulle det vara intressant att diskutera och föra in på hemsidan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.