Ny ilska mot Rowling - liknar hormonbehandling vid ”omvändnings-terapi”

Harry Potter-författaren fortsätter att provocera stora delar av sin följarbas. I helgens senaste våg av ilska anklagas hon för att antyda att personer som tar antidepressiv medicin är lata. Något Rowling själv menar är ett missförstånd.

ANNONS
|

Allting inleddes, som så ofta, med en tweet. JK Rowling besvarade i början av juni en tidningsrubrik som innehöll frasen "People who menstruate" med orden: "Jag är säker på att det måste ha funnits ett ord för såna människor tidigare. Snälla någon, hjälp till här. Wumben? Wimpud? Woomud?"

Det ord Rowling refererade till var "women". Det rubrikförfattaren gjorde var att inte könsbestämma de som menstruerar, eftersom vissa av dessa eventuellt definierar sig som något annat än "kvinna". Eller kanske inte vill definiera sig som något alls.

LÄS MER:J K Rowling har köpt antitrans-sektens främsta talepunkter

Efter sina tweets anklagades sedan Rowling från flera flanker för transfobi.

Rowling besvarade sedan all kritik med att för en månad sedan skriva en essä, där hon delvis byggde ut sina åsikter om transpersoner ytterligare. Vilket fick framför allt en effekt: fansens vrede blev än mer livskraftig, och den fortsätter att få mer vatten på sin kvarn.

ANNONS

Ny våg av ilska

Författaren har inte backat från sina ifrågasatta uttalanden det minsta, och i sin senaste kommentar från i helgen har nu Rowling anklagats för att antyda att personer som tar antidepressiv medicin är lata.

Rowling menar att det ska röra sig om en fejkad tweet och att hon blivit feltolkad. Hon framhöll att hon själv tagit hjälp av antidepressiv medicin, men gick sedan över till att lyfta frågan om risker med medicinering. Bland annat skrev hon att hormonbehandling för transpersoner blivit som ”en ny sorts omvändnings-terapi för unga homosexuella som ska tvingas medicinera livet ut”. Något som genast fick bakslag bland hennes följare som redan varit rejält upprörda över den senaste tidens inlägg från författaren.

Både stöttas och förskjuts

Andra tunga namn har även kommenterat debatten om Rowlings uttalanden, en av dem är författarkollegan Stephen King som först delade en av Rowlings inlägg på twitter där hon citerade författaren Andrea Dworkin. Rowling tackade först King för denna gest, men raderade sedan sin kommentar efter att King gått ut med att han stöttar transkvinnor.

Även Margot Wallström har delat en länk till en artikel på twitter med rubriken: ”They tried to burn JK Rowling as a witch and got a woman on fire instead”. Wallström har därefter både kritiserats för detta.

ANNONS

Flera av skådespelarna som medverkat i de åtta filmerna om den ökände trollkarlen har också vänt sig emot Rowlings uttalanden, däribland Daniel Radcliffe, som spelade Harry själv och Emma Watson som gestaltade Hermione Granger. Även Eddie Redmayne som har huvudrollen i "Fantastic Beasts and where to find them", har också tagit avstånd från författaren.

Motstånd mot den skada Rowling har gjort

För någon vecka sedan förklarade även ytterligare en central fraktion i Harry Potter-världen förklarat sitt avståndstagande mot författaren. Två av fantasyböckernas största internetforum förkunnar nu att de inte längre kan stå bakom Rowling efter hennes uttalande, som de anser "går stick i stäv med budskapet om minoritetsgruppers värde som finns i böckerna".

LÄS MER:Rowlings tal inspirerar

Hemsidorna "The Leaky Cauldron" och "Mugglenet" kommer inte längre att länka till författarens hemsida. De kommer inte publicera bilder på Rowling själv. De kommer inte heller att skriva om saker som involverar Rowling, såvida dessa inte har något med Harry Potter att göra.

I ett gemensamt uttalande deklarerar företrädare för de båda hemsidorna bland annat: "Det vore fel av oss att inte använda våra plattformar till att göra motstånd mot den skada hon har åsamkat"

Harry Potter-böckerna har sålts i över 450 miljoner exemplar och översatts till 73 språk.

Missa inte det senaste från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS