Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den tidigare förundersökningen mot Lasse Kronér är nedlagd. Men nu startar åklagare en ny, denna gång om kränkande fotografering. Bild: TT
Den tidigare förundersökningen mot Lasse Kronér är nedlagd. Men nu startar åklagare en ny, denna gång om kränkande fotografering. Bild: TT

Ny förundersökning mot Lasse Kronér

Förundersökningen mot Lasse Kronér om sexuellt ofredande kommer inte att öppnas igen. Istället startas en ny förundersökning mot tv-profilen, denna gång om kränkande fotografering.

– Jag ska inte framställa mig som Jesus, men jag har inte gjort något fel i hela mitt liv och så drabbas jag av detta, det är helt skandalöst, säger Lasse Kronér till GP.

Han hänvisar frågor om den nya förundersökningen till sin advokat, som bekräftar att Lasse Kronér nekar till brott.

– Vi vet inte exakt vad det handlar om än, men Lasse vet att han inte har gjort någonting, säger advokaten Johan Eriksson.

Den nya förundersökningen gäller samma kvinna som i höstas polisanmälde Lasse Kronér för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och sexuellt ofredande. Det hela utspelade sig när kvinnan var praktikant på SVT under delar av 2012, 2013 och 2014.

Enligt polisanmälan hade Lasse Kronér skickat ett stort antal oönskade sms till praktikanten, flera med sexuellt innehåll. Han å sin sida menade att det hela var en flört. När cheferna på SVT larmades och varnade Kronér så upphörde det hela.

Överklagades av Elisabeth Massi Fritz

I januari i år lades förundersökningen ner. Kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz överklagade beslutet. Nu har det alltså beslutats att den förundersökningen inte återupptas.

Däremot har vice överåklagare Mikael Björk beslutat att en ny förundersökning ska inledas mot Lasse Kronér, denna gång för kränkande fotografering av samma kvinna som i det nedlagda ärendet.

Björk vill inte precisera under vilka omständigheter fotograferingen ska ha skett.

– Jag formulerar mig medvetet vagt. Min bedömning är att underlaget räcker, men man ska veta att för att inleda en förundersökning krävs en väldigt låg misstankegrad, säger han.

LÄS MER: Lasse Kronér: Jag måste tänka på framtiden

Vad innebär kränkande fotografering?

– Det förutsätter att man har tagit kränkande bilder av människor i hemlighet, i situationer där man inte ska behöva räkna med att bli fotograferad utan att veta det, till exempel i sitt hem, säger Mikael Björk.

Vad ligger till grund för ditt beslut?

– De här uppgifterna kom fram under den tidigare förundersökningen. När målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz begärde överprövning ville hon också att en sådan här förundersökning skulle startas.

Ärendet har skickats tillbaka till åklagarkammaren i Göteborg och kommer att ledas av en åklagare där.

LÄS MER: Lasse Kronér bryter tystnaden

Anklagar media för övertramp

Lasse Kronér har tidigare uttryckt ånger för att han skulle ha missuppfattat kvinnans signaler och att han gått för långt i sin uppvaktning. Nu tar han tillbaka det.

– Jag har vetat sedan dag ett att jag inte har gjort ett skit fel. Jag blev till hundra procent friad från anklagelserna och det utan att jag ens hördes. Att Massi Fritz sedan gör något så skandalöst som hon har gjort, det är bara totalt patetiskt, säger han.

Den rättsliga processen och inte minst uppmärksamheten i media har tagit hårt på Lasse Kronér.

LÄS MER: Detta har hänt i Kronérfallet

– I sex månader har jag levt som en spetälsk. Jag har suttit inne i lägenheten gått ut på natten med mössa på mig. Jag har drabbats av tinnitus och vaknat upp skakande, jag får inte jobb, säger han.

Hans advokat Johan Eriksson säger att hans klient småningom kan komma att kräva ersättning för skadan.

– Vi tar en sak i taget, men det är klart att han känner sig upprörd och ledsen över hur allt det som stått om honom har orsakat honom skada yrkesmässigt och privat, säger Johan Eriksson.

LÄS MER: Utredningen mot Lasse Kronér läggs ner

Massi Fritz: Är kränkande handling

Målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz väljer att lämna en kommentar till GP via sms. Hon skriver att hennes klient accepterar åklagarens beslut att inte återuppta det första ärendet.

"När det gäller förundersökningen som ska inledas är det ett mycket bra beslut då första åklagaren slarvade med förundersökningen i den här delen. Målsägaren har berättat om vad det handlar om och det är kränkande handling." skriver Massi Fritz.

LÄS MER: Stjärnadvokaten om Kronér: "Har allvarligt missbrukat en beroendeställning"

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.