Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ny chans att söka kulturpengar

Kulturnämnden ger kulturförvaltningen bakläxa. Den vill ha ett nytt förslag på fördelning av de sex extra miljonerna till kulturskolorna. Det innebär att de stadsdelar som förra gången missade ansökningstiden får en ny chans.
Anledningen till nämndens beslut att återremittera ärendet är att den vill att det utökade kommunbidraget på sex miljoner kronor som det beslutades om tidigare i år, skall gå till kulturskolor som gör ett bra jobb.
Nämnden vill veta om stadsdelarna kan uppfylla de prioriterade målen och klarar av att utveckla sina idéer, idéer som kan fungera som modeller för andra stadsdelar.
- Vi uppfattade det på ett annat sätt. Vårt förslag innebar jämna skurar ut över stadsdelarna, men det är inte så som politikerna har tänkt sig det. Nu går vi igenom ansökningarna igen utifrån de utvecklingsområden som beskrivs, säger Ann Hatteböl, chef för enheten för fri konst och kultur.
Riktlinjerna för det nya bidraget är att bredda utbudet av ämnen inom kulturskolorna, att nå fler barn och ungdomar, till exempel barn med funktionshinder och att ge möjlighet till sommarskolor, resor, uppvisningar och utbyten.
Ansökningarna bereds denna gång av kulturstödsavdelningen på kulturförvaltningen. Där kommer det att avgöras vilka kulturskolor som skall föreslås få del av pengarna.
Som GP redan har berättat innebar förvaltningens tidigare förslag att alla som sökte i tid, det vill säga 18 av 24 stadsdelar, skulle få dela på hela summan. Kulturskolorna i Bergsjön, Kortedala och Tuve-Säve hade inte lämnat in ansökan i tid och blev därför utan.
- Men eftersom det blir en ny beredning så är alla stadsdelar med på banan igen, säger Ann Hatteböl.
Hon kan inte säga när ett nytt förslag ligger klart för kulturnämnden att ta ställning till.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.