Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ny bok lyfter fram akvarellen

Akvarellen hamnar ofta i skuggan av oljemålningen. Det vill en kommande bok ändra på.
Den är ett samarbete mellan Nordiska Akvarellmuseet och forskare vid Göteborgs universitet.
Med hjälp av 120 000 kronor från Nordisk kulturfond blir en bok om konstvetenskaplig forskning med fokus på akvarell färdig till våren. Den är främst tänkt för den akademiska världen men har också uppdraget att tilltala den breda allmänheten.
Sex forskare på institutionen för konst- och bildvetenskap vid Göteborgs universitet har skrivit var sitt kapitel. Lena Johannesson, professor vid institutionen, tar bland annat ett historiskt grepp om akvarellens osynlighet.
- Akvarellen har genom tiderna varit sedd över axeln. Den förknippades med borgarklassens kvinnor som målade akvarell, broderade och spelade piano. Akvarellmålning blev liktydigt med kvinnokonst och därmed inte lika viktig, säger Benita Nilsson på Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn.
Den uppfattningen vill museet ändra på och den planerade boken är ytterligare ett sätt att visa på akvarellens betydelse. Boken kommer att tryckas i 2000 exemplar och tanken är att den skall följas av fler.
Bokens sex författare anlägger ett brett perspektiv och ser på akvarellmålningen både tekniskt, konstnärligt, historiskt och sociologiskt. Projektet har även fått stöd av Statens kulturråd och Riksbankens jubileumsfond.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.