Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Ny bluegrassfestival ska köra i minst tre år

Den 25 maj är det premiär för en ny bluegrassfestival i Göteborg. Endagsfestivalen heter Haga Bluegrass Street Festival och kommer att bjuda på stämsång och banjospel längs Haga Nygata.

Bakom festivalen står företagarföreningen i Haga och musikern Anders Ternesten, som presenterade sin idé för företagarna.

– Vi nappade direkt. Hittills är fyra band bokade och klara och vi kommer få in några till. Dessutom är det redan planerat för tre år framåt, säger Åse Jendman, centrumutvecklare hos Göteborgslokaler.

Rötter i amerikanska södern

De hittills bokade banden är: Rookie Riot, Just as Blue, Dunderhead och Happy Heartaches.

Varför passar bluegrass och Haga bra ihop?

– Haga är en genuin sekelskiftesmiljö i centrala Göteborg, sprungen ur arbetarklassen. Det är bluegrassmusiken också, den har sina rötter i den amerikanska södern och är en blandning av irländsk och brittisk folkmusik, samt gospel och blues.

Karaktäristiskt för bluegrass är stämsång och instrument som banjo, mandolin och dobro. Bröderna Coens långfilm "O brother, where art thou?" från 2000 innehåller mycket bluegrassmusik.

Åse Jendman.. Bild: Jonas Hernstig

Från klockan 12 till 18 kommer musiken att framföras utomhus, längs Haga Nygata. På det lilla torget mitt i Haga kommer festivalens nod att ligga, där det blir barbeque-servering och häng.

Flyttar inomhus på kvällen

Efter stängningsdags flyttar festivalen till Byns bistro, där det bli bluejamsession hela kvällen.

– Jamsessions är jättestort inom bluegrassmusiken. Tanken är att det ska vara familjefest utomhus i Haga på dagtid och fortsättning för intresserade vuxna på kvällen.

Vad gör ni om det blir ösregn?

– Då får vi ha tält över banden och så gör man kanske lite på annat sätt på torget. Det måste man ha i åtanke. Vi bor ju ändå i Göteborg.

Fakta: Haga Bluegrass Street Festival

Med: Rookie Riot, Just as Blue, Dunderhead och Happy Heartaches. Ytterligare band tillkommer.

När: 25 maj klockan 12-18 längs Haga Nygata, därefter jamsessions på Byns bistro.

Pris: Gratis entré.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.