Nu svarar ”The Crowns” skapare på kritiken

Serien ”The Crowns” femte säsong utspelar sig under tidigt nittiotal, en orolig tid för det brittiska hovet. Något som har väckt kritik. Nu går seriens skapare Peter Morgan ut och besvarar reaktionerna, skriver Guardian.

ANNONS
|

Säsong fem av ”The Crown” anländer under en spänd tid. Drottning Elizabeth gick bort för en knapp månad sedan, kung Charles har nu tillträtt.

Samtidigt ska seriens kommande säsong uppehålla sig vid en ostadig period för kungahuset – det tidiga nittiotalet. Under denna tid genomgick bland annat prinsessan Diana och kung Charles en skilsmässa.

Kritik har mot Netflix-serien har, under den senaste månaden, anlänt från flera håll. För fyra veckor sedan publicerade Daily Telegraph en artikel där en anonym vän till kung Charles kallade den ”exploaterande”. Bara häromveckan gick förre premiärministern John Major ut och beskrev serien som ”en tunna full med skräp”.

ANNONS

Också Sally Bedell Smith, författare till flera biografier över kungahuset, har reagerat. Bedell Smith menar på att serien ”gör betydlig skada för människors uppfattning om kungahuset”.

”Kung Charles har säkert smärtsamma minnen”

Nu har skaparen till ”The Crown”, Peter Morgan, gått ut och replikerat i en intervju med Variety. Denna gjordes tillsammans med Elizabeth Debicki och Dominic West, som spelar Diana och Charles i seriens nya säsong. Morgan sade då följande:

”Jag tror att vi alla måste acceptera att 90-talet var en svår tid för kungafamiljen, och kung Charles har säkert vissa smärtsamma minnen från den perioden”.

Han fortsatte:

”Men det betyder inte att historien kommer vara elak mot honom, eller monarkin. Vår serie är det definitivt inte. Jag känner en enorm sympati för en man i hans position.”

Dominic West, som spelar kung Charles, sade i samma intervju att den som tar sig an att gestalta Dianas död har ”ett stort, stort ansvar att få till saker och ting rätt”.

Rykten om inställd dokumentär

Samtidigt ryktas det att Netflix har dragit tillbaka en dokumentär om Meghan Markle och prins Harry, med anledning av den senaste tidens kritik mot ”The Crown”. Den ska sändas nästa år i stället för nu i höst, enligt en anonym källa till hemsidan Deadline.

ANNONS

Detta har emellertid tillbakavisats av en annan anonym källa, som i New York post svarar: ”Så vitt jag vet ska dokumentärserien sändas senare i år.”

En tredje skruv i denna besynnerliga historia kom i torsdags, när Netflix själva gick ut och kommenterade saken på följande vis:

”Vi har aldrig bekräftat att vi kommer sända någon dokumentär om Megan och Harry”.

Låt oss se vad som sker. Säsong fem av ”The Crown” kommer ut på Netflix den 9 november.

LÄS MER:Elizabeth tillät sig aldrig att vara en vanlig människa

LÄS MER:Då får nya säsongen av ”The Crown” premiär

LÄS MER:Skandalerna som skakat det brittiska kungahuset

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS