Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den så kallade ”Tinder-svindlaren” Simon Leviev, eller Shimon Hayut som han egentligen heter,  när han 1 juli 2019 greps i Aten och utvisades ur Grekland. Bild: Tore Kristiansen, AFP
Den så kallade ”Tinder-svindlaren” Simon Leviev, eller Shimon Hayut som han egentligen heter, när han 1 juli 2019 greps i Aten och utvisades ur Grekland. Bild: Tore Kristiansen, AFP

Nu ställs Tindersvindlaren ur Netflix-serien inför rätta

Bedragaren Simon Leviev ställs inför rätta. Netflixdokumentären ”Tindersvindlaren” skildrar hur mannen i åratal lurt kvinnor via dejtingappen Tinder. Nu stäms han av diamantfamiljen Leviev vars namn han utnyttjat, vilket Expressen rapporterat om.

Den brittiska dokumentären ”Tindersvindlaren” i regi av Felicity Morris har blivit en av Netflix största succéer sedan premiären 2 februari i år.

I serien berättas historien om israeliske Simon Leviev (född Shimon Yehuda Hayut) som använde sig av dejtingappen Tinder för att locka till sig kvinnor. För att verka attraktiv – inte minst ekonomiskt – utgav han sig för att vara son till den rysk-israeliske ”diamantkungen” Lev Leviev och visade upp ett jet set-liv där han vältrade sig i lyx.

De kvinnor han känslomässigt lyckades manipulera kom att tro helhjärtat på hans passionerade löften om kärlek och giftermål. När de väl fäst sig vid honom lurade han av dem stora belopp för att bekosta sin glamorösa livsstil – och uppvaktning av nya kvinnor.

Stäms av diamantfamiljen

Simon Leviev har suttit fängslad flera gånger efter att ha lurat av kvinnor miljonbelopp. Ett av offren som framträder i Netflixdokumentären är svenska Pernilla Sjöholm. Även hon bjöds på lyxmiddagar och fick resa i Simon Levievs privatplan innan relationen spårade ur.

Nästa vecka ställs Leviev återigen inför rätta i Israel, stämd av den verkliga diamantfamiljen Leviev vars namn han utnyttjat.

– Vi har lidit i åratal på grund av Tindersvindlaren, säger familjemedlemmen Chagit Leviev till Page Six.

I ett rättegångsdokument som Page Six tagit del av konstaterar familjen att Simon Hayut ”under en lång tid falskeligen presenterat sig som son till Lev Leviev, vilket gett honom åtskilliga förmåner, inte minst materiella. På ett utstuderat vis har han genom falska förespeglingar gett sken av att tillhöra familjen Leviev, samt påstått att familjen kommer att täcka kostnaden för, och betala, alla hans utgifter.”

Familjen: ”Vi har lidit i åratal”

Chagit Leviev, som är vd för Leviev group i USA, har engagerat sig särskilt starkt för de drabbade kvinnorna. Hon menar att ”Tindersvindlarens” beteende är ”sjukt och galet.”

– Vi hörde först talas om Simon Leviev 2017. Vi är nio syskon i familjen, fem bröder – ingen av dem heter Simon – och fyra systrar, berättar hon för Page Six.

Familjen kände till att han svindlade företag, och även kvinnor han lurat hörde av sig till dem. Krav på betalning för privatflyg och yachter strömmade in.

Enligt Chagit Leviev har familjen kämpat hårt för att få honom att sluta.

– Det var en chock att se de emotionella aspekterna av hans beteende, säger hon om Netflix-dokumentären ”Tindersvindlaren”.

”Tindersvindlaren” har ändrat namn – igen

Simon Leviev har i sin tur hotat att stämma Netflix för dokumentären.

– Simon tror att familjen bara försöker bli en del av historien för publicitet efter framgångarna med serien. Simon ändrade dessutom sitt namn 2015 och ser fram emot att det här avvisas av rätten, har en talesperson för Simon Leviev tidigare sagt till TMZ.

Efter att ha suttit 2,5 år i finskt fängelse och även tillbringat 15 månader i israeliskt fängelse är ”Tindersvindlaren” numera en fri man. Han lever enligt Page Six i dag i en lägenhet i Israel, med en ny flickvän som är modell. Han försörjer sig bland annat genom att sälja t-shirts med trycket ”Om hon verkligen älskar dig ger hon dig ett lån”.

LÄS OCKSÅ: En bedragare att både beundra och förakta

LÄS OCKSÅ: ”Tindersvindlaren” och det virala bedrägeriet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv. För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.