Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Texter från barn som skriver om hemlöshet. Bild: Mario Phrat/Faktum
Texter från barn som skriver om hemlöshet. Bild: Mario Phrat/Faktum

Nu skriver barn om hemlöshet

I årets Faktumkalender är det barnen som får berätta. Faktum har bett skolelever att skriva om hemlöshet. Berättelserna kommer även att visas i en utställning på Drottningtorget.

"Ibland känns det bara som att jag inte hör hemma här i denna värld."

Så börjar en av texterna i den nya Faktumkalendern som i år består av barns berättelser om hemlöshet.

Enligt en kartläggning från Göteborgs stad lever 663 barn i akut hemlöshet i Göteborg. Det är den mest allvarliga kategorin av hemlöshet och innebär att de tvingas flytta runt mellan vandrarhem, jourboenden och tillfälliga boenden.

– De växer upp i utanförskap. Det här är något som bara måste lösas. Ingen ska behöva växa upp i hemlöshet, säger Sarah Britz, chefredaktör för Faktum.

Sarah Britz är chefredaktör för gatutidningen Faktum.. Bild: Mario Phrat/Faktum
Sarah Britz är chefredaktör för gatutidningen Faktum.. Bild: Mario Phrat/Faktum

Viktigt att hålla liv i frågan

Kalendern är en förlängning av Faktum Kids som släpptes i oktober. Ett specialnummer och en manifestation som syftade till att uppmärksamma och förändra situationen.

LÄS MER: Faktum kids om barn utan hem

Sarah Britz förklarar vikten av att hålla liv i frågan.

– Den främsta orsaken till att vara hemlös som vuxen är att lida av social utsatthet som barn. Att hela tiden tvingas flytta runt innebär också att skolgången slås sönder. Det här handlar om familjer i kris. Därför kan skolan ofta vara den enda fasta punkten, säger hon.

Inga krav på kartläggning

I Göteborg lever alltså 663 barn i akut hemlöshet. Men hur många det är nationellt vet man inte. En del kommuner gör som Göteborg och kartlägger situationen själva. Men det finns inget åläggande från staten om att det är något som kommunerna ska göra.

Sarah Britz anser att det är något som borde införas.

Utöver kalendern kommer barnens berättelser även att visas i en utställning utanför Clarion Hotel Post på Drottningtorget.

Utställningen har premiär i samband med hotellets rosettändning. Då kommer även barn att läsa upp några av berättelserna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.