Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Nu ska kulturnämnden bestämma vad som ska läggas ner

Protester och namnunderskrifter har duggat tätt sedan det stod klart att kulturnämnden i Göteborg behöver spara 30 miljoner kronor. Under måndagen är det dags för politikerna att bestämma vad som ska läggas ner för att få budgeten att gå ihop.

– Vi har inga planer på att lägga ner några bibliotek, kommenterade Ann Catrine Fogelgren (L), kulturnämndens ordförande, i ett pressmeddelande i fredags.

Utskicket kom efter att protester dykt upp runt om i Göteborg. Till nedläggningshotade Hjällbo bibliotek kom artisten Jens Lekman och spelade och på Styrsö genomförde de boende i Södra Skärgården en manifestation där de "kidnappade" böcker.

Bakgrunden är att den budgetram som kulturnämnden fått av den styrande alliansen inte täcker kostnadsökningarna.

Totalt behöver nämnden spara 30 miljoner. Drygt 16 miljoner tror tjänstemännen att de kan hantera genom att flytta fram planerade satsningar på bland annat nyrekryteringar och företagshälsovård. Ytterligare 2,5 miljoner kronor föreslår de att nämnden tar från stödet till Film i Väst.

Kvar är 10,5 miljoner som behöver sparas in genom att verksamheter läggs ner. Förvaltningen har därför tagit fram en lista på möjliga verksamheter. Där återfinns sex bibliotek; Stadsbibliotekets 300m2, Älvstranden, Styrsö/Donsö, Trulsegården, Hjällbo och Kärra.

LÄS MER: Bibliotekarien om nedläggningshoten: "Vore tragiskt"

Nu har alltså alliansen gått ut med att inga bibliotek ska läggas ner.

– I flera år har kulturnämndens ekonomi urholkats på grund av bland annat ofinansierade uppdrag. Det är därför oerhört glädjande att vi trots detta har lyckats säkra finansieringen för biblioteken. Inte minst med tanke på deras betydelse för barn och ungas läsning, lärande och utveckling, sade Elisabet Lann (Kd), kommunalråd med ansvar för kulturfrågor, i samma pressmeddelande.

Exakt hur alliansen har tänkt att få ihop budgeten är fortfarande oklart. Utöver biblioteken har tjänstemännen listat tio verksamheter att lägga ner eller skära ner kraftigt på:

Sommarunderhållningen, Speldags, Kulturnatta, Bokbussarna, Urban Konst, Skolbio, Kultursommarjobben, Göteborgs film- samt danssatsning och utvecklingsstödet till Kulturskolan.

LÄS MER: Massiva nedskärningar hotar Kulturgöteborg

Under måndagen ska budgeten för 2020 ska klubbas. Om ärendet inte återemitteras kommer det då stå klart vad som sker med de utpekade verksamheterna.

Kulturnämndens möte hålls klockan 15 i Stadsbibliotekets lokaler. I samband med mötet väntas protester på Götaplatsen. Det är vänsterorganisationen Allt åt alla som är arrangörer. I ett event på Facebook skriver de att de inte accepterar att några kulturverksamheter läggs ner.

"Vi samlas för att gemensamt ta till orda under kulturnämndens sammanträde och höja våra röster mot nedskärningarna i vår kultur", skriver de i eventet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.