Nu ska Göteborgs konstmuseum få nytt utseende

Göteborgs kommunfullmäktige har klubbat beslutet om att stadens konstmuseum vid Götaplatsen ska byggas ut. Budgeten är 800 miljoner när hugade arkitekter ska tävla om uppdraget – men på Götaplatsen kommer ingen se någon skillnad.

ANNONS
|

Efter att nyligen ha återöppnat den renoverade Stadsteatern ska nu det kommunala fastighetsbolaget Higab sätta igång med en total makeover av grannen konstmuseet.

Det var på torsdagen som kommunfullmäktige gjorde tummen upp för mångmiljonsatsningen som ska göra Göteborgs konstmuseum nästan dubbelt så stort.

– Hittills finns endast volymskisser för att visualisera storleken. Själva gestaltningen kommer att tas fram genom en arkitekttävling. Utbyggnaden kommer inte att påverka framsidan mot Götaplatsen, säger Higabs projektledare Jerker Westerberg, i ett pressmeddelande.

Tillbyggnaden kommer att göras mot Skyttegatan och Lorensbergs villastad på museets södra sida. I bygget ingår även förändringar i det gamla huset som kommer att ge bättre inomhusklimat, säkerhet och konsthantering.

ANNONS

Men precis som med Stadsteatern kan man inte gå fram med bulldozrar och rivningskulor, huset är klassat som byggnadsminne.

Higab siktar på att genomföra arkitekttävlingen under 2022-2023 beroende på hur snabbt arbetet med den nya detaljplanen kan göras.

Missa inget från GP Kultur

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS