Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Pressbild på en av de familjer som fått besök av Bokstart. Bild: Marit Lissdaniels

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Nu ska fler få hembesök från biblioteken

I tre år har familjer i Bergsjön och Gårdsten fått hembesök av personal från biblioteket. Ambitionen är att besöken ska inspirera till läsning i tidig ålder och bidra till ökad jämlikhet. Nu får ytterligare tio områden i Göteborg ta del av projektet.

När ett barn i Bergsjön eller Gårdsten är sex månader gammalt får familjen ett hembesök från biblioteket. Då får barnet bokgåvor och de vuxna tips på hur man kan stimulera barnets språkutveckling. När barnet sedan är elva månader görs ett återbesök.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi var jätteoroliga i början att de skulle känna att vi kom förbi och förklarade hur de skulle vara bra föräldrar. Som om de inte visste det själva. Men familjerna har varit så välkomnande, säger Gertrud Widerberg, projektsamordnare för Bokstart i Göteborg.

Högläsning för barn ger bättre förutsättningar

För tre år sedan lanserades Bokstart i Göteborg. Ett försök att tidigt få in läsning i barnens liv, men också att skapa en större jämlikhet i samhället.

Bakom projektet finns forskning som visar att högläsning gör att barn får det lättare att både blir behöriga till gymnasiet och få ett jobb senare i livet.

Efter att ha varit ett pilotprojekt i tre år har nu satsningen också utvidgats till ytterligare tio områden i Göteborg.

Gertrud Widerberg förklarar att de nu åker hem till betydligt fler familjer. Men bara till familjer som har fått ett första barn, alternativt ett första barn som är fött i Sverige.

Barnen tuggar sig igenom böckerna

Hon berättar att det gäller att vara väldigt ödmjuk när man kommer hem till familjerna. Att få ett barn kan vara omvälvande och bibliotekspersonalen har bjudit in sig själva. Därför har de inte med sig en checklista med vad som ska sägas. Istället har de ett samtal.

– Sen ger vi en bok till barnet. Och det första de gör då är att stoppa den i munnen. Då blir föräldrarna ofta sådär "hjälp!" Men då förklarar vi att det är jättebra. I den åldern kan det vara oerhört spännande att bara öppna och stänga en bok. Efter ett tag kan man sen börja prata om bilderna i boken, säger Gertrud Widerberg.

Fram till nu har projektet finansierats av Statens kulturråd men nu går Göteborgs stad själva in. Finansieringen är bestämd för 2018 och 2019. Men Gertrud Widerberg hoppas att det kommer att bli både en permanent satsning och att den utvidgas till alla i Göteborg.

– Jag hoppas att det i framtiden är lika självklart att få ett bokstartsbesök som att få besök från BVC. Men jag är så oerhört tagen och stolt över att vi bara får göra det här. Så vi får ta en sak i taget, säger Gertrud Widerberg.

Här är Bokstarts nya områden

Angered

Gårdsten

Lövgärdet

Hjällbo

Hammarkullen

Västra Göteborg

Bratthammar

Guldringen

Skattegården

Grevegården

Kannebäck

Västra Hisingen

Norra Biskopsgården

Södra Biskopsgården

Östra Göteborg

Östra Bergsjön

Källa: Bokstart i Göteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.