Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nu ska eldsjälarna prisas – följ festen här

Nu är det dags för Faktumgalan som i år hålls på Stadsteatern i Göteborg och även visas på storbildsskärm utanför. Det är en kväll med musik och uppträdanden, men också där priser ska delas ut till dem som har gjort insatser i kampen mot hemlöshet och socialt utanförskap.

Det är Göteborgsprofilerna Ina Lundström och Tomas von Brömssen som under kvällen leder tittarna mellan framträdanden och prisutdelningar. Båda har sedan tidigare kopplingar till gatutidningen Faktum.

– Den här galan har vi försökt återanvända både människor och material. Ina Lundström har jobbat på Faktum och Tomas von Brömssen har varit profilintervju, säger Sarah Britz, chefredaktör på tidningen.

Hon berättar att Faktum brinner för social hållbarhet och att det även är sammankopplat med ekonomisk och ekologisk hållbarhet. I år har det fått prägla galan, vilket bland annat märks på de priser som delas ut.

– Tidigare har vi haft designade priser. I år har vi använt oss av second hand-vaser som jag har varit runt och köpt och som vi sedan själva monterat på socklar, säger Sarah Britz.

Runt en halv miljon delas ut – och soppa

Faktumgalan hölls första gången 2014 och syftet är att lyfta dem som har gjort insatser i kampen mot hemlöshet och socialt utanförskap. Under onsdagen delas runt en halv miljon kronor ut till personer som verkar i Faktums anda. Bland annat i kategorierna årets utbildningsinsats, integration och sociala entreprenör.

Enligt Sarah Britz har det varit väldigt svårt för juryn att välja ut de nominerade.

– Vi har diskuterat länge och väl för att få fram de här kandidaterna. Det betyder inte att de som inte nominerats inte förtjänar att uppmärksammas, det har varit en hårfin avvägning, säger hon.

Förutom galan inne på Stadsteatern kommer det också vara aktivitet utanför på Götaplatsen. Delvis kommer galan att sändas via storbildsskärm för dem som inte fått biljett in till teatern. Därtill kommer tio olika kockar att sälja soppa.

– De pengarna går direkt till Faktums försäljarfond. Då kan vi sänka priset på tidningen så att de kan öka sin försäljningsmarginal, säger Sarah Britz.

Utöver programledare, kockar och artister påpekar chefredaktören att det är ett hundratal personer som på olika sätt arbetar ideellt med galan.

– Ingen får en spänn och det är rätt fantastiskt att det finns så mycket vilja att göra gott. Att vi kan lyfta fram personer och organisationer som vill göra samhället bättre, säger hon.

De nominerade:

Årets utbildningsinsats

100 000 kronor från Eric Hieltes stiftelse

Blankspot

Maskrosbarn

Nu: Nolla utanförskapet

Halal komedi

Årets integration

100 000 kronor från Otto och Charlotte Mannheimers stiftelse

Skyddsvärnet Göteborg

Agape

Invitationsdepartementet

Mustafa Panshiri

Årets sociala entreprenör

100 000 kronor från Sätila foundation.

ABIS

My Dream Now: Vad drömmer du om?

Vägen ut! kooperativen

Däck och tvätt

Årets sociala eldsjäl

20 000 kronor från anonym donator

Värmestugan Helsingborg

Bodil Frey, Tidigt föräldrastöd

Sabina Grubbeson

Amir Kader

Årets opinion

20 000 kronor från anonym donator att skänka vidare till vald verksamhet.

Greta Thunberg

Andreas Magnusson

Marcus Eriksson, SPES

Mia Skäringer Lázár: Avig Maria: No more fucks to give

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.