Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Göteborgs naturhistoriska museum ska renoveras både utvändigt och invändigt.  Bild: Stefan Berg
Göteborgs naturhistoriska museum ska renoveras både utvändigt och invändigt. Bild: Stefan Berg

Nu renoveras Naturhistoriska museet

Taket läggs om och fasader och fönster renoveras. Det är vad som nu väntar den nationalromantiska hundraåringen i Slottsskogen. Arbetet ska pågå fram till 2021 och kosta ungefär 14,5 miljoner kronor.
– Men vår plan är att ha öppet som vanligt, säger museichefen Stefan Örgård.

Precis som konstbyggnaderna på Götaplatsen invigdes Göteborgs naturhistoriska museum 1923, som en del i det lite försenade 300-årsfirandet av Göteborg. Utöver 1980-talets tillbyggnad har museet därefter sett ut på ungefär samma sätt.

När Higab nu ska renovera rör det sig inte heller om några ombyggnationer, utan planerat underhåll. Rent konkret ska taket läggas om, fönstren renoveras och fasaderna fogas om.

– Det är dags kan man säga. Det har inte uppstått några läckor eller andra problem, utan det är en ren bevarandeåtgärd, säger Karin Lottkärr, projektledare på Higab.

Kostar 14,5 miljoner kronor

Det är ett relativt omfattande arbete som ska göras och som kommer att pågå fram till år 2021, även om arbetet kommer att pausas under vintermånaderna.

Karin Lottkärr berättar att det framförallt är fönstren som tar lång tid att renovera. Den klara majoriteten är nämligen original och alltså nästan hundra år gammal. Därför måste de hanteras ytterst varsamt.

– Då får det ta lite tid, för det är ett väldigt stort värde att renovera dem på rätt sätt. Vi kommer också att ha en antikvarie med oss hela vägen i det här arbetet, säger hon.

Ytterligare en klurig del i projektet är en skorsten med granitdetaljer som har fått skador under åren.

– Den hade spruckit en del när vi var uppe på taket. Där får vi rädda det som går att rädda, säger Karin Lottkärr.

LÄS MER: Mänskliga kvarlevor vid Naturhistoriska flyttas

Projektledaren påpekar att renoveringen inte ska påverka museibesökarna i någon vidare utsträckning. Det kommer förstås att vara byggnadsställningar längs väggarna och i perioder kommer även vissa fönster att vara igenbommade. Men arbetet kommer inte kräva att museet stänger eller ändrar sina öppettider.

Totalt uppskattas renoveringen kosta runt 14,5 miljoner kronor.

– Det är en kulturhistoriskt värdefull byggnad. Då får man göra på rätt sätt. Det kräver ett annat hantverk. Man kan inte bara byta ut, utan man måste återställa det som det var, säger Karin Lottkärr.

Renoverar även insidan

Museichefen Stefan Örgård delar bilden att renoveringen inte ska påverka Naturhistoriskas öppettider. Däremot kan vissa delar ändå komma att behöva stängas framöver, då museet själva ska renovera insidan.

– Arbetet är i en förstudiefas just nu, så jag kan inte säga exakt hur det kommer att gå till, men jag kan ju som museichef spekulera i att vi kommer att behöva stänga vissa delar i vissa perioder, säger han.

LÄS MER: I Göteborg rensas fostren bort – i Köpenhamn ställs de ut

Renoveringen av insidan gäller de permanenta utställningarna. Stefan Örgård förklarar att de ska förbättra besöksupplevelsen och göra kommunikationen tydligare med uppdaterad information.

– Och det är samma på insidan att det handlar om en varsam renovering. Museet har ett kulturhistoriskt värde och den nationalromantiska stilen ska varsamt tas om hand om, säger han.

Eftersom planerna fortfarande är i ett tidigt skede finns ingen exakt tidsplan men ambitionen är att börja den invändiga renoveringen nästa år och att den sedan fortsätter fram till år 2022.

Om Naturhistoriska museet

Det bildades redan 1833 utifrån Kungliga Vetenskaps- och Vitterhetssamhällets samlingar.

Det huserade i Ostindiska huset men 1923 var det möjligt att flytta in i den nyuppförda museibyggnaden på höjden över Slottsskogen.

1981 skedde en utbyggnad med nya utställningslokaler och verkstäder.

I dag omfattar samlingen ungefär 10 miljoner djur, varav den kanske mest mytomspunna är den Malmska valen, en uppstoppad blåval som fått sitt namn från intendenten August Wilhelm Malm.

Källa: Göteborgs naturhistoriska museum

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.