Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Håkan Hellström sätter nytt Ullevi-rekord med fyra konserter 2020. Bild: Anna Svanberg
Håkan Hellström sätter nytt Ullevi-rekord med fyra konserter 2020. Bild: Anna Svanberg

Johan Lindqvist: Nu kan inte ens Håkan Hellström slå sitt eget rekord

Det blir en enorm sommar. Men varför spelar Håkan Hellström "bara" hemma på Ullevi? Den frågan har nog flera olika svar.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Håkan Hellström kommer att spela inför över en kvarts miljon människor i sommar. På bara fyra kvällar. Det är ett galet rekord som inte ens han själv kommer att kunna slå. Och det kommer säkert bli fantastiskt. Men det väcker också frågor.

Håkan Hellström är störst hemma i Göteborg, men han har publik även söder om Mölndal, öster om Partille och norr om Kungälv. Med en stationär kvartett shower på Ullevi får fansen åka till Håkan istället för tvärtom. Bekvämt för Hellström som har rockstjärne-jobbet på bekvämt Voi-avstånd från hemmet i Haga. Kul för stadens hotellägare. Lite bökigare och dyrare för den tillresta publiken.

LÄS MER: Här är betygen på Håkan Hellströms nya platta – låt för låt

Detta är dock ingen ny idé i konsertbranschen. I Las Vegas har alla från Mariah Carey till Journey och Lady Gaga varit så kallade residency acts. Veteranen Billy Joel spelar numera nästan enbart hemma i New York, han säljer ut Madison Square Garden en gång i månaden.

För Håkan Hellström är det Ullevi som är hemmaplan och folk rusar efter biljetterna. Men det är inte bara jubel och kärlek när snacket går på stan och i sociala medier. Förutom det trötta, gamla hånet om att Håkan inte kan sjunga (det kan han) kommer allt oftare syrliga kommentarer om att Håkan Hellström är närig.

Kritiken är rimlig och svår att bortse ifrån när man efter tre års tystnad väljer att maximera fyra kvällar på Nordens största arena. Det är visserligen en stor produktion som ska in på Ullevi, men det är betydligt billigare, och mer klimatsmart, att bygga upp den på ett ställe jämfört med att packa in alltihop i långtradare som sedan ska tugga motorvägsmil runtom i landet.

Men Håkan Hellström har redan mer pengar än någon behöver. Han kommer att bli mångmiljonär om igen. Så det måste vara något annat.

Kanske behöver han tryggheten, vilket är en lustig tanke eftersom de flesta av oss aldrig skulle våga oss ut inför 65 000 människor. Kanske älskar han bara den unika inramningen där platserna i hans sånger finns alldeles i närheten. Den kan han inte få någon annan stans. En konsert på Friends arena skulle aldrig kunna piska upp samma känslor, det är bortaplan helt enkelt.

LÄS MER: Det blir allt svårare att ljuga för Håkan Hellström

Möjligen är det kanske också så enkelt att Håkan Hellström vill vara hemma hos familjen istället för att turnera runt och ha hemlängtan på något Scandic-hotell i Sundsvall.

Hur som helst får nu Bruce Springsteen se sig slagen av Håkan Hellström. Ingen annan har gjort fyra kvällar på Ullevi samma sommar. Springsteen har å andra sidan gjort tio kvällar på raken på Meadowlands i New Jersey. Så, ja, man kan bli profet i sin hemstad.

Eller kanske blir det en Billy Joel av Håkan Hellström till slut. Vi river Ullevi, bygger en ny arena och så får Håkan spela där en gång i månaden - livet ut.

LÄS MER: Modigt och mästerligt när Hellström vågar testa nya vägar