Fogelstadgruppen. Från vänster: Elisabeth Tamm, Ada Nilsson, Kerstin Hesselgren, Honorine Hermelin samt Elin Wägner.
Fogelstadgruppen. Från vänster: Elisabeth Tamm, Ada Nilsson, Kerstin Hesselgren, Honorine Hermelin samt Elin Wägner. Bild: Okänd

Nu kan första vågens feminism göra comeback

Just nu pågår en stor försäljning av byggstenar för att köpa Fogelstadgruppens gamla gods och bilda en ny medborgarskola. Victoria Greve spanar efter återkomsten för stora hattar, miljötänk och fred.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Insamlingen för att köpa det gamla Fogelstadhuset i Lilla Ulfåsa utanför Katrineholm är i full gång. För omkring hundra år sedan bildade några av dåtidens största profiler Kvinnliga medborgarskolan för att utbilda de nyblivna medborgarna i demokrati. Bland grundarna fanns två av de allra första kvinnliga riksdagsledamöterna, godsägaren Elisabeth Tamm och Kerstin Hesselgren, gynekologen Ada Nilsson, den karismatiska läraren Honorine Hermelin och författaren Elin Wägner.

LÄS MER:Drottning Kristina i Civilization gör Sverige till kulturell supermakt

På schemat stod samhällskunskap, historia och vanlig hederlig kommunalpolitik. Men också sång och rytmik. Och att lära sig att tala inför publik. På gården i lilla Ulfåsa jobbade bara kvinnor i jordbruket medan män i vacker uniform passade upp i hushållet. Kändisar som Moa Martinson, Emilia Fogelklou och Siri Derkert gästade. Mellan åren 1925 och 1954 höll skolan igång. Sen tog det slut. Fogelstadgruppen föll mer eller mindre i glömska (även om GP:s Ulrika Knutson skrev "Kvinnor på gränsen till genombrott" om gruppen redan 2004).

ANNONS

Men ungefär samtidigt som kvinnlig rösträtt laddar för jubileum står nu Fogelstadgruppen inför en möjlig återuppståndelse. När Lilla Ulfåsa kom ut till försäljning bildades hastigt Fogelstads stiftelse. De jobbar för att kunna köpa huset.

Målet är att starta upp demokrativerksamheten på gården på nytt. Fogelstad 2.0. Exakt innehåll är ännu oklart. Men hundra år efter att kvinnlig rösträtt infördes är det på tiden att stora hattar, miljötänk och fred blir på modet igen och att första vågens feminism gör comeback. Förhoppningsvis inte bara för de besuttna.

Tiden är knapp. Budgivningen pågår för fullt. Sju miljoner vill säljaren ha. Drygt sex miljoner har stiftelsen samlat ihop. Planen är att sälja 37 500 byggstenar för att finansiera köpet. I skrivande stund är de uppe i 7 839. En bit kvar, alltså.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS