Nu invigs hakkorsskulpturen - trots protester

I dag är det vernissage för Emil Carlsiös omtalade hakkors-skulptur utanför Sjöfartsmuseet. Johan Zandin (V) menar att uppförandet är oförenligt med styrdokumenten för Göteborgs stad. Kulturnämndens ordförande Mariya Voyvodova (S) håller inte med.

ANNONS
|

På onsdag eftermiddag, klockan 17, är det vernissage för utställningen Mellankomst, med verk av konststudenter på Akademin Valand. Utställningen är ett samarbete mellan Sjöfartsmuseet och Akademin Valand vars elever fått förhålla sig till specifika föremål på likväl museet, dess samlingar och atmosfär i stort.

Det i särklass mest uppmärksammade verket är Emil Carsiös planerade skulptur som är tänkt att stå på grässlänten utanför museet, fyra meter hög och sju meter bred, i färgerna rött, svart och vitt. En skulptur som, betraktad ur en viss vinkel, kan uppfattas som ett hakkors.

Verk har väckt anstöt

"En sammanstötning av ett historiskt museum och samtidskonst betyder en viss friktion." skriver Akademin Valand inför vernissagen på universitetets hemsida. Och verket har redan väckt anstöt hos enskilda medborgare. Under tisdagen överlämnades också en mer organiserad protestlista med 1200 namnunderskrifter till chefen för Sjöfartsmuseet Björn Varenius.

ANNONS

– Tanken är att visa att vi är många besökare som reagerar mot de här planerna, och som inte tänker gå dit om skulpturen placeras utanförSjöfartsmuseet, säger initiativtagaren bakom namninsamlingen Sandra Grehn.

– Museets ledning borde ta större ansvar i den här frågan och välja vilka de helst lyssnar på, och vilka de välkomnar mest. En svastika är inte vilken symbol som helst. Den våldsamhet som skulpturen står för signalerar att vissa är välkomna till museet, och andra inte.

(V)-politiker: "Olämpligt"

Johan Zandin (V), ledamot i Kommunfullmäktige som även sitter i byggnadsnämnden och bostadsbolaget, tillhör dem som reagerat starkt mot verket.

– Jag tror inte att det är olagligt, men det är olämpligt, säger han.

–Jag förstår poängen med konstnärliga provokationer och vill inte stoppa konstnären. Däremot är jag skeptisk till att konsten visas inom ramen för kommunal verksamhet.

Han tillägger att verket, med sin offentliga placering, blir ”en spark nedåt och inte uppåt i en tid då högerextrema röster hörs allt starkare”. I ett mejl till kulturnämndens ordförande Mariya Voyvodova (S) skriver han:

"Det är inte bara en dålig idé att placera ut hakkors-skulpturer i stadens verksamheter på ett sätt som bidrar till att normalisera och legitimera nazismen. Det är inte ens tillåtet."

ANNONS

För honom står den ideologi som hakkorset representerar i direkt motsättning mot stadens värdegrund, som den uttalas i olika styrdokument. Kulturnämnden bör enligt dessa utifrån en demokratisk grundsyn, motverka diskriminering och främja integration, mångfald och jämställdhet.

"Ser positivt på samarbetet"

Mariya Voyvodova håller inte med, utan vill istället värna om yttrandefriheten i det offentliga rummet:

– Jag ser positivt på samarbetet mellan Akademin Valand som väletablerad konstinstitution och Sjöfartsmuseet. Tillsammans gör de bedömningen att utställningen inte leder till hets mot folkgrupp eller innehåller några olagliga verk. Då får jag lita på den bedömningen, säger hon.

Hon lyfter fram Keynes princip om "en armlängds avstånd", att kulturpolitiker och byråkrater bör hålla sig borta från att styra eller censurera konstnärligt innehåll.

– Konsten måste få vara fri. Som kulturpolitiker är det mitt ansvar att skapa förutsättningar för den konstnärliga friheten. Men det innebär inte att konstnären är helt fri från eget ansvar, utan konstnären måste förstå konsekvenserna av sitt eget verk.

Ytterst är verkets lämplighet och placering en fråga för Akademin Valand och konstnären själv, menar hon.

– Kanske är det du och jag pratar om också en del av verket, eftersom konstens roll är att skapa debatt och samtal.

Akademin Valand skriver vidare i sin inbjudan till onsdagens vernissage:

ANNONS

"Men friktion alstrar också värme och vi kan gemensamt starta eldar. Se utställningen som ett irrbloss eller ett närlys som lyser upp mellanrummen och söker nya berättelser."

Fotnot: Medverkande på utställningen som pågår till 19 april är, förutom Emil Carlsiö, även Cilla Berg, Laura Darbutaite, Bronze Dog, Gabriel Edvinsson, Theodora Ekholm, Riikka Gröndahl, Danielle Heath, Kaisa Luukkonen, Johan Melander, Johan Rikenberg, Hanna Romin och Lucy Wilson.

LÄS MER:Han gör konst med hakkors - ställs ut i Göteborg

LÄS MER:Hon startar upprop mot hakkorskonst

LÄS MER:Skrämmande flathet inför skulpturen av hakkorset

ANNONS