Nu invigs Göteborgs filmfestival!

I kväll prisas Stellan Skarsgård med Göteborgs filmfestivals hederspris på biograf Draken. GP sänder live från röda mattan och gästas av kulturminister Amanda Lind.

Brasiliansk film står i fokus på årets filmfestival, som i år dessutom lägger extra fokus på jämställdhet. Som första större filmfestival i Europa har 50% kvinnliga filmskapare i programmet.

Under invigningen på fredagskvällen ska Stellan Skarsgård prisas med Nordic honorary dragon award, filmfestivalens hederspris som går till en inspirerande nordisk filmskapare vars verk förtjänar särskild uppmärksamhet.

LÄS MER: Extinction Rebellion protesterade mot Volvo vid filmfestivalen

Kulturminister Amanda Lind är också på plats för att hålla det årliga invigningstalet. Dessutom delas Mai Zetterling-stipendiet ut, ett av Sveriges största filmpriset på 200 000 kr, till ”en filmregissör med hög konstnärlig kvalitet som vidgar gränserna för kort- eller dokumentärfilm”.

Inför invigningen har även klimataktivisterna Extinction Rebellion meddelat att de ska hålla en manifestation mot Volvo på Olof Palmes plats. Volvo är en av festivalens huvudsponsorer.

Under Göteborgs filmfestival visas 450 filmer från ca 80 länder. Festivalen pågår mellan den 24 januari och den 2 februari.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.