Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nu hänger Konstmuseets van Gogh-tavla i Texas

Göteborgs konstmuseum har blivit av med sin populära van Gogh-tavla ”Olivskog, Saint-Rémy”. Men bara tillfälligtvis, då tavlan lånats ut till museer i USA och Holland.

Sitt ner och andas ut, alla van Gogh-vänner. Det är inte så illa som det låter. Men Vincent van Goghs omtyckta tavla ”Olivskog, Saint-Rémy” har alltså lämnat Göteborgs konstmuseum – och kommer att vara borta minst fram till sommaren.

LÄS MER: Göteborgs konstmuseum ska renoveras – för 800 miljoner kronor

Det är Dallas Museum of Art i Texas och van Gogh-museet i Amsterdam som dragit igång utställningen ”Van Gogh and the olive groves”, där konstmuseets tavla ingår som en viktig och betydelsebärande beståndsdel. Tack vare ett internationellt utställnings- och forskningsprojekt kommer nästintill samtliga verk i van Goghs serie av målningar från olivlundarna i Provence att kunna visas tillsammans.

– Det är en unik konsthistorisk händelse, då de förs samman för första gången sedan de målades, säger Patrik Steorn, chef för Göteborgs konstmuseum, i en kommentar.

Van Gogh-tavlan i Göteborg en av de bäst bevarade

Det ska finnas femton olika versioner av detta motiv som Vincent van Gogh (1853-1890) målade i slutet av sitt liv, troligen någon gång mellan 26 november och början av december 1889, då konstnären vistades på en vårdanstalt nära Saint-Rémy i franska Provence. Tavlan som ägs av Göteborgs konstmuseum och införskaffades av dåvarande museichefen Axel Romdahl under en inköpsresa till Paris 1917, bedöms vara ett av de bäst bevarade verken i hela serien.

LÄS MER: Alliansen vill lägga hundratals miljoner på konstmuseet

Enligt konstmuseet har van Gogh-målningen som brukar hänga i Göteborg ”större variation vad gäller penseldrag och mer impulsiv applicering av färg” vilket kan tyda på ett ”spontant arbete” med penseln.

Utställningen ”Van Gogh and the olive groves” visas på konstmuseet i Dallas, Texas, 17 oktober 2021 till 6 februari 2022 och därefter på Van Gogh-muséet i Amsterdam 11 mars till 12 juni 2022.

LÄS MER: Här är Göteborgs konstverk som försvunnit eller förstörts

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.