Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Läget för HBTQI-personer har onekligen blivit bättre de par senaste decennierna, konstaterar GP:s Valdemar Lönnroth, när pridetåget åter drar genom staden.  Bild: Tomas Ohlsson
Läget för HBTQI-personer har onekligen blivit bättre de par senaste decennierna, konstaterar GP:s Valdemar Lönnroth, när pridetåget åter drar genom staden. Bild: Tomas Ohlsson

Valdemar Lönnroth: Nu går pridetåget – på 90-talet möttes vi av nazister

På lördagen går pridetåget genom Göteborg med regnbågsflaggor och musik. Sedan 2007 har det växt som evenemang i staden – bara avbrutet av pandemin. Men det fanns en tid för inte länge sedan då leden var glesare, rättigheterna osäkra och hotbilden mot hbtqi-minoriteterna större, skriver GP:s Valdemar Lönnroth.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Vi tågade uppför Avenyn med regnbågsflaggan i hand. Det var någon gång vid mitten eller strax efter mitten av 1990-talet. I jämnhöjd med Ljunggrens café ungefär utbrister en åskådare till en annan: ”Är det Greenpeace som är ute och demonstrerar?”.

Jag hade själv varit med och arrangerat tåget, som planerats lite hastigt – det handlade om några hundra deltagare. All lagstiftning som finns i dag hade inte kommit på plats vid denna tid. Den svenska konsensuskulturen hade heller inte omfamnat hbtqi-gruppen på det sätt som skett i dag, där många myndigheter, kommuner, företag och föreningar har värdegrunder kopplat till detta.

Ett par år tidigare hade det varit nazister som stod och skrek och heilade vid sidan av paraden när vi gick – Göteborg hade också skaffat sig en rykte som stad där homosexuella och andra i hbtqi-gruppen – som det heter nu – riskerade att bli misshandlade och det skedde flera uppmärksammade mord här.

De grupper som organiserades vid denna tid fick föreningsstöd och de grupper som riktade sig mot män kunde få stöd för hivprevention och heta saker som Gima, vilket stod för ”Gayinvandrare mot aids”. Annars är många av de organisationer som tågar i dag, som RFSL, samma som stod som arrangörer då.

Det känns både nära och avlägset med 90-talet i backspegeln, tiden alldeles innan pride slog igenom på allvar – startskottet gick med ett stort ”Europride” i Stockholm 1998. Regnbågsflaggor och färgsprakande paradtåg fyllde inte på samma sätt förstasidorna i medierna, det var en tid då man relativt nyligen släppt den rosa triangeln som en symbol för homo- och queerrörelsen. Någonstans vid denna tid samlades också den första stora forskningskonferensen med queerforskning, med internationella gäster, här i Göteborg.

Det känns både nära och avlägset med 90-talet i backspegeln, tiden alldeles innan pride slog igenom på allvar – startskottet gick med ett stort ”Europride” i Stockholm 1998.

Dagens manifestationer i storstäderna är mer professionella och för den delen kommersiella jämfört med hur det var på 90-talet. Men när jag tittar i West Prides program, som på lördagen kulminerar i en prideparad som kommer att vara väldigt mycket större än för ett par decennier sedan, så konstaterar jag att många frågor är lika – även om kunskapen växt starkt och inte minst allmänhetens kunskap är större. Det är uppenbarligen samma utmaningar att tackla för den nya generationen.

Bland homo-, bi och transpersoner finns minnet av att de rättigheter och möjligheter som finns i dag är byggda på det arbete som utfört av tidigare generationer, men det kan finnas skäl att påpeka för allmänheten att det fanns en tid när detta inte alls var självklart. När det stod och vägde och Göteborg, en stad som också hamnat i kris med bland annat nedlagda varv på 70-talet, hade tydliga problem med de här frågorna.

En av lösningarna när staden hamnat på dekis efter industrikriser och i sökandet av en ny identitet var att satsa på turist- och evenemangskultur. I dag kulminerar en av de främsta evenemangen, när tusentals personer vandrar på gatorna med regnbågsflaggor, ballonger och uttrycker sin stolthet.

Läs mer i GP Kultur:

LÄS OCKSÅ: Nu börjar West Pride – det får du inte missa

LÄS OCKSÅ: Unga hbtqi-personer har det fortfarande lika jävligt

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.