Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Slottsskogen under midsommar 2020.  Bild: Sanna Tedeborg
Slottsskogen under midsommar 2020. Bild: Sanna Tedeborg

Björn Werner: Nu får politikerna ge sig – stäng inte Slottsskogen!

Nu ska Slottsskogen och en rad andra platser i Göteborg få stängas om smittspridningen blir ”för hög”.
Det är ett beslut som GP:s kulturchef Björn Werner vänder sig starkt emot.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

LÄS MER: Göteborgarna kan stoppas från 18 platser

Patrullerade vägspärrar vid Plikta? Ridande poliser uppe vid Bräket? Kanske en beväpnad checkpoint vid Linné för alla med vaccinationspass? Exakt hur stadens politiker egentligen tänker sig att det ska gå till om de ska lyckas stänga Slottsskogen vet jag inte. Men den för ett år sen helt absurda möjligheten att göra det finns nu på plats.

Jag trodde aldrig att stadens folkvalda skulle göra slag i saken och driva igenom idén om att begränsa vår fysiska rörelsefrihet i det offentliga rummet. För att göra ens teoretiska ingrepp i medborgarnas frihet bör ske med absolut yttersta sparsamhet. Faktiskt helst inte alls. Om det är något vi vet från historien är det att det är betydligt lättare att införa repressiva åtgärder mot sin befolkning än att ta bort dem. Historiskt har det berott på en vilja till makt. I Sverige handlar det – än så länge – fortfarande mer om en långtgående vilja att trycka ner smittan.

Logiken har pågått genomgående under pandemin. Trots att smittspridningen och IVA-beläggningen befinner sig på ungefär samma problematiska nivå som för ett år sedan är Sveriges befolkning satt under betydligt mer långtgående restriktioner i dag än då.

LÄS MER: Ett stängt Slottsskogen stoppar inte pandemin

Den politiker som vill undvika att trilla ner i en sådan repressiv spiral bör sitta så still i båten som det går. Inte minst när utvecklingen ser ljusare ut än på länge. Så sent som i går pratade Stefan Löfven om att vi är ”på upploppet”. Virologiprofessorer har nyss flaggat för att smittan åtminstone tillfälligt kommer gå ner under sommaren – precis som den gjorde förra året. Detta av det uppenbara skälet att smittan inte sprids lika bra utomhus i fuktig sommarluft. Och dessutom är vaccinationerna i full gång. I Stockholm har man redan börjat vaccinera i FAS 3, det vill säga den större delen av befolkningen. Vaccineringspass inom EU ser också ut att börja gälla i EU från och med 1 juli.

Mitt i denna försiktigt positiva väg mot en värld där vi kan röra oss något friare passar våra folkvalda istället på att knyta upp detta Damoklessvärd över göteborgarna. Att agera så paternalistiskt är att helt underkänna sina väljares förmåga att agera ansvarsfullt nu när det verkligen gäller. Och det skvallrar också om en brist på respekt för människors grundläggande frihet att röra sig, ja, fritt.

Men nu är det alltså ett faktum. Om smittspridningen blir ”för hög” är det fullt möjligt att göteborgarna inte längre får lufta sig i Slottsskogen. Bada vid Askimsbadet. Ta en folköl i Kungsparken. Verboten.

Läs mer av Björn Werner:

LÄS MER: Många av oss hade trivts rätt bra i DDR

LÄS MER: Alla missar att ”Exit” drämmer ”Kapitalet” i skallen på oss

LÄS MER: Alla dessa försvarstal är inte relevant journalistik

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.