Björn Duivenvoorden projektleder Kulturnatta.
Björn Duivenvoorden projektleder Kulturnatta. Bild: Meli Petersson Ellafi

Nu drar Kulturnatta igång – trots coronapandemin

I snart trettio år har Kulturnatta förgyllt en av göteborgarnas fredagskvällar under hösten. Kulturfesten där museum, teatrar och gallerier håller öppet sent in på kvällen har blivit en tradition. Men i år är det ett något annorlunda arrangemang som går av stapeln.
– Det är ett mycket tunnare program än det brukar vara, säger Kulturnattas projektledare Björn Duivenvoorden.

ANNONS

Musik i Hagakyrkan. Ljusspel i Änggårdskolonin. Författarsamtal på Stadsbiblioteket. Vid en första anblick är det ändå ganska lätt att känna igen sig när man ögnar igenom programmet till årets Kulturnatta. Det är konst, musik, teater, dans, litteratur och allt det där som brukar vara insprängt under den traditionsenliga fredagskvällen.

Men det är inte som vanligt. Coronapandemin har lagt sordin på de flesta kulturarrangemang under året och så även Kulturnatta.

– I år har vi 90 programpunkter. Under åren jag har jobbat brukar det ligga ovanför 150 iallafall. Sen ser man också att en del har anpassat sig utifrån pandemin. Inte bara för att skapa ett säkert besök, utan det finns också med tematiskt, säger Björn Duivenvoorden.

ANNONS

LÄS MER:Det här får du inte missa under Kulturnatta

Har det varit en diskussion om Kulturnatta skulle bli av i år?

– Det är klart att det har funnits frågetecken. Men vår roll är att paketera Kulturnatta. Vi sätter inte ihop ett program, utan kan stötta upp de arrangörer som är med. Sen har många jobbat enskilt under året för att säkra sina arrangemang.

LÄS MER:Recension: ”Ingrid Vang Nyman. Mycket mer än Pippi Långstrump” på Göteborgs konstmuseum

Björn Duivenvoorden är glad för att Kulturnatta blir av i år. Han säger att programmet kanske är något tunnare men ändå väldigt fint och roligt. När det kommer till smittskyddssituationen är det viktiga att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– De stora institutionerna har förstås redan anpassat sig efter det. Sen har vi direkt i vår kommunikation hänvisat till Folkhälsomyndighetens information om hur man ska tänka när man arrangerar, säger Björn Duivenvoorden.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS