Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/1

Nu drar fredagsfinalerna i gång – trots smittade deltagare

Den 4 december avgörs finalen i ”Idol”. Men vägen dit är lång. Här är de tretton tävlande som gör upp om de två finalplatserna.

Det blir en annorlunda säsong för ”Idol” i skuggan av den i högsta grad pågående coronapandemin. När de vanligtvis direktsända fredagsfinalerna inför publik nu drar i gång är publiken borta och tre av deltagarna smittade med covid-19: Caspar Camitz från Norrtälje, Nadja Holm från Piteå och Affe Hagström från Stockholm.

– Alla Idoler är i karantän efter att några av dem har testats positivt för covid-19. Det är en av de nödvändiga åtgärder som görs för att minska smittspridning, säger Malin Knave, exekutiv producent på TV4.

LÄS MER: Krismöte på TV4 - tvingas göra om sändningen av Idol

Stora delar av kvällens sändning har därför redan spelats in. De tävlande har stängts in på sina hotellrum där de fått sjunga in sina nummer direkt in i kameran.

– En historisk och annorlunda kväll väntar, men som alltid i det här programmet så är målet detsamma, att fortsätta få leva drömmen om att bli en stjärna, säger Idols programledare Pär Lernström i en kommentar.

LÄS MER: Fler "Idol"-deltagare coronasmittade

Som vanligt gäller det alltså för de tävlande att hålla nerverna i styr, sätta tonerna någorlunda rätt och så gott det går charma juryn och tv-tittarna. I kväll klockan 20 drar sändningen i gång i TV4.

Maya Arctaedius, 20 år, från Umeå

Maya Arctaedius tog sig vidare från Idols kvalvecka med Sabina Ddumbas låt ”Scarred for life”. Hon studerar på folkhögskola och beskriver sig själv som ”en ung och driven artist från Norrland på väg mot toppen”.

Caspar Camitz, 25 år, från Norrtälje

Caspar Camitz är utan tvekan hela startfältets mest udda fågel. Med en gyllene röst i strupen och spattiga rörelser i kroppen går han sin egen väg helt och hållet. Till synes obekymrad om världen därnere svävar han runt bland molnen i skyn. Den här resan kan bära hela vägen till Globen, eller ta slut redan från start. Stackar’n är ju dessutom en av de tävlande som har drabbats av covid-19.

Simon Karlsson, 26 år, från Upplands Väsby

Simon känns som hela startfältets mest anonyma person, men han imponerade stort på sin audition med en helt egen låt och sådant gör såklart att intresset stiger. Det kommer han inte att kunna fortsätta med under hösten, att sjunga egna låtar, men något säger mig att han även kan sjunga Ed Sheeran och Lewis Capaldi så det smäller i sargen.

Nadja Holm, 22 år, från Piteå

Nadja Holm jobbar på bank i Piteå och ”gillar att få andra människor att skratta och skapa god stämning”. Det låter inte som den mest spännande bakgrunden för en kommande Idolsegrare. Men visst kan hon sjunga, även om det wailas lite väl mycket emellanåt. Även Nadja Holm har likt Caspar Camitz testats positivt för covid-19.

Nova Luther, 16 år, från Stockholm

Om man som reporter och recensent får ha en favorit (det får man!) så är Nova Luther mitt förstaval. Hur hon som 15-åring (nyss fyllda 16) kommer in och ställer sig framför juryn och bara trycker upp Alicia Keys ”If I ain’t got you” som en stillsam rökare i krysset. Favorit till slutsegern!

Niklas Hultberg, 30 från Karlskrona och Helsingborg

En stilig och självsäker stridspilot som kan sjunga och ”gillar kändisskapet”. Där har vi ju hela Idolpaketet, eller? Kanske det. Något säger mig i alla fall att Niklas från Blekinge inte direkt kommer att krascha och brinna. Ja, det är lika bra att ni vänjer er vid Top Gun-referenserna. De kommer att hagla i höst.

Affe Hagström, 21 år från Stockholm

Affe valde The Fugees söndertröskade ”Killing me softly” för att imponera på juryn, och imponerade gjorde han verkligen! Den softe snubben från Värmdö knöt händerna på magen och kastade loss, försiktigt men säkert och stabilt (även om han tappade texten vid ett tillfälle i sin audition). Lite av en dark horse. Finalfavorit. Affe Hagström är den tredje deltagaren som har testats positivt för covid-19.

Mattias Nederman, 26 år, från Skurup

– Jag har aldrig hört det här tidigare, säger Nikki Amini efter att Mattias Nederman tagit sig igenom refrängen i ”Can’t help falling in love” med sin särpräglade countertenor. Den här skånske truckföraren är ännu en glad deltagare som ”gillar att spela tv-spel”, men hans ljusa personliga röst sticker verkligen ut.

Paulina Pancenkov, 20 år, från Bjuv

Paulina Pancenkov vill lämna den trötta tätorten Bjuv för ett mer spännande liv i Stockholm, och vem kan klandra henne? Lillasyster Suzi Pancenkov syntes i vårens Melodifestival med ”Moves”, men hennes resa tog slut redan i deltävlingen i Linköping. Kanske går det bättre för Paulina?

Herman Silow, 23 år, från Stockholm

Herman har inte startfältets största röst, långt ifrån, men han kan definitivt hålla en ton och det råder ingen tvekan om att han är hela säsongens skönaste profil. Man har roligt i hans sällskap – och det kan räcka långt.

Ella Hedström, 22 år, från Täby

Ella Hedström är uppvuxen med musik. Hennes pappa var med i 80-talsbandet Magnum Bonum (”Hög hatt”, ”Skateboard”) och de delar intresset tillsammans. Ella beskriver sig själv som ”en färgglad och färgstark person” och på sin audition charmade hon juryn med att sjunga Arvingarnas ”Eloise”.

Gabriel Abdulahad, 16 år, från Norrköping

När Gabriel Abdulahad inte sjunger spelar han fotboll och tv-spel, men det råder ingen tvekan om att juryn gärna ser att det spontana charmtrollet från Norrköping fokuserar på sitt artisteri.

Indra Elg, 16 år, från Växjö

– Du har ett eget id, sa Anders Bagge om glädjepillret Indra Elgh när hon skrattade – och sjöng – sig hela vägen in i juryns hjärtan i Göteborg. Risken finns att tv-tittarna tröttnar på hennes sprittande entusiasm, men hennes mörka röst är det absolut inget fel på.

LÄS MER: Här är alla Idol-vinnare genom tiderna

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.