Nu blir Internet nostalgi

ANNONS
|

Det är Stiftelsen för internetstruktur som skapat hemsidan internetmuseum.se, där besökaren genom att scrolla ner på sidan får en rundvandring genom nätets historia i Sverige. Det bjuds på information, statistik och videor. Bild, film och text blandas och självklart går det att dela vidare allt till sociala medier.

Den stora majoriteten av svenskarna använder i dag internet dagligen men få vet nog när Sveriges första dejtingsajt på nätet skapades. Eller att det laddas upp mer än hundra timmar nytt material på Youtube varje minut. Besökaren tas med på en resa från världens första dator till surfplattans intåg.

–Vi vill ge besökarna både nostalgi, aha-upplevelser och ny kunskap, säger Elisabeth Nilsson, projektledare för Internetmuseum i ett pressmeddelande.

ANNONS

Museet informerar bland annat om världens största datorfest som har 17 000 ihopkopplade datorer, om Spotify som ändrade vårt sätt att lyssna på musik och nu har 40 miljoner användare, samt att den första digitala valutan Bitcoin kom till 2009. Årets julklapp blev 1996 ett internetabonnemang och sedan dess har nätet ökat starkt i popularitet. I dag har 92 procent av svenskarna tillgång till internet och mer än hälften av tvååringarna har använt det någon gång.

Elisabeth Nilsson hoppas att besökarna ska tipsa om fler händelser, personer och föremål som ska finnas med på museets tidslinje.

–Vi vill bygga Internetmuseum tillsammans med de svenska internetanvändarna, säger hon.

ANNONS