Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det blir lapp på luckan när Per Umaerus och de andra i Bröderna Brothers kommer tillbaka med sin mellandagsshow. Årets föreställning heter Takt det räcker.  (Arkivbild) Bild: Jenny Ingemarsson/Anna Svanberg
Det blir lapp på luckan när Per Umaerus och de andra i Bröderna Brothers kommer tillbaka med sin mellandagsshow. Årets föreställning heter Takt det räcker. (Arkivbild) Bild: Jenny Ingemarsson/Anna Svanberg

Nu blir det trumterapi med Bröderna Brothers

Alf, Ralf, Rolf, Pilen och Glenn i Bröderna Brothers är traditionsenligt i full gång med att planera sin mellandagsshow, som redan är helt slutsåld. GP stämde av läget inför premiären med Per Umaerus.

Tillbaka igen på 2lång – det blir ingen jul utan Bröderna Brothers mellandagsshow, eller?

– Precis, Bröderna gör detta som ett sätt att vara alternativa till julhysterin. Bröderna har alltid haft mellandagsshower kan man säga.

I år heter showen Takt det räcker. Vad händer?

– Vi håller oss i vår värld. Det är många figurer som dyker upp som vi känner igen sedan tidigare. Sedan är hela anslaget en hyllning och en bearbetning av rädsla för trumsetet, som ju Bröderna tycker är det roligaste instrumentet och som vi alltid vill spela. I år är det tänkt att publiken ska få spela också. Vi kommer att dela ut rytmer och trumpinnar, det blir allsväng i stället för allsång, för första gången i världshistorien den 26 december.

LÄS MER: Rörigt, men musikaliskt briljant

Varför denna satsning på trummor?

– Folk har ju fobier mot saker, och vi har förstått att det finns de som till och med har fobi mot trumset. Nu vill vi bota dem. Så fort man börjar trumma håller folk för öronen. Det är ett bullrigt instrument, folk ryggar direkt. Trumman har ett lite oförtjänt dåligt rykte.

Hur ska ni bota dem?

– Vi kallar det KBT - Kan bejaka trummor. Vi tar det lagom svängigt och ökar sedan.

Vad tänker du själv kring trummor, du tycker ju mycket om dem?

– Absolut, jag har verkligen ingen trumfobi. Det är ett fantastiskt instrument, det är en urkraft att få sätta sig där och banka. Det tror jag egentligen alla behöver. Det är förlösande, det frigör, det är jättekul.

Men det stör ju?

– Men man kan slå svagt.

Vilken roll tycker du att trumman har i ett band?

– Trumman är fundamentet till orkestern. En osvängig trummis kan få ett helt band att mista svänget.

Men detta att trummisen alltid sitter längst bak, vad tänker du om det?

– Det är tråkigt, det ska vi ändra på. Det ska vi bena ut med overhead också, det lovar vi.

Vilka ska komma till föreställningen?

– Alla som har inställningen att trummor borde förbjudas. Vi ska låta dem närma sig försiktigt. Och så kommer det säkert en del inbitna trummisar.

Experter i publiken, hur känns det?

– Vi är lite rädda för det, det finns alltid förståsigpåare. Men de är välkomna, alla besserwissrar.

Samtliga föreställningar, 26-30 december på 2lång är dagsläget slutsålda. Men Per Umaerus påpekar att det finns nya chanser i vår att se Bröderna Brothers igen:

– Vi spelar i Nef den 3 och 4 april. Då blir det Nevergreens, och vi ska jazza till våra gamla låtar genom trettio år – och utöka bandet.

LÄS MER: Bröderna Brothers firar långsamhetens lov

Och hur firar du jul?

– Jag firar jul på Brännö, med familjen som vanligt. Jag gjorde Jansson häromdagen, det gäller att börja i tid för att hinna. På själva julafton är alla Bröderna lediga.

Fotnot: Bröderna Brothers består av Robert W Ljung, Per Umaerus, Sverker Stenbäcken, Henrik Pilquist (som ersätter Stefan Sandberg som har fullt upp med Fanny och Alexander på Stadsteatern) och Michael Krönlein.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.