Nu öppnar Stadsbiblioteket Götaverkstan

På lördag invigs bibliotekets nya skaparverkstad där du kan repa med bandet, klippa film eller spela in en podd. Allt är helt gratis, det enda du behöver är ett bibliotekskort.
– Vi ser ett behov av kreativa mötesplatser för vuxna, säger bibliotekarien Tobias Rönnertz.

ANNONS

Verkstan i Stadsbibliotekets källare har stått klar sedan en tid tillbaka, men på grund av pandemin är det först nu den kan öppnas och invigas på riktigt. Götaverkstan ska bli en plats där besökarna kan måla och sy och delta i olika workshops om bland annat mönstertryck på tyg, stickning eller broderi. Dessutom finns tre medierum där man kan spela in poddar, klippa film eller repa med sitt band.

– Vi har fullt med olika instrument i musikrummet, det är bara kreativiteten som sätter gränserna. I bildrummet kan man även skapa 3D-modeller och illustrera digitalt. Man får tillgång till alla de här programmen som annars kan vara ganska kostsamma för en privatperson, säger Tobias Rönnertz.

ANNONS

”En kreativ verkstad för vuxna”

Allt är gratis, men man behöver vara över 18 år och ha ett bibliotekskort.

– Tanken är att det ska bli en kreativ verkstad för vuxna i regi av biblioteket, det ser vi ett behov av. Men vårt mål är också att den ska vara användardriven. Vi skapar en yta som vi fyller med innehåll tillsammans med föreningar och privatpersoner. Sitter man på kunskap och vill hålla i en workshop till exempel är man välkommen att höra av sig.

Tobias Rönnertz är bibliotekarie på Stadsbiblioteket.
Tobias Rönnertz är bibliotekarie på Stadsbiblioteket. Bild: Privat

Att just biblioteket tillhandahåller den här typen av verkstad är naturligt, menar han. Precis som att man ska kunna låna böcker ska man kunna låna ut teknisk utrustning eller kunskap och idéer.

– Det går i biblioteksandan. Sen har vi ett uppdrag att möjliggöra att våra användare kan öka sin delaktighet i kulturlivet och också bidra till att folk kan använda den informationsteknik som finns i samhället.

Oroligt på stadens bibliotek

Att Götaverkstan öppnar blir en positiv nyhet för biblioteken i Göteborg, som de senaste veckorna har haft lite att hurra över. I februari blev en bibliotekarie på Backa bibliotek misshandlad när en besökare ombads lämna biblioteket vid stängning, på Världslitteraturhuset i Gamlestaden fick man stänga en hel våning på grund av otrygg arbetsmiljö och förra veckan blev en anställd på Bergsjöns bibliotek påhoppad av ett ungdomsgäng och sparkad i ryggen

ANNONS

Det har varit en del oroligheter på stadens bibliotek den senaste tiden, finns det en risk att det blir svårt att hålla ordning i verkstan också?

– Det är inget vi har vägt in i det här skedet. Arbetet mot hot och våld samtalas det om kontinuerligt och vi har många åtgärder att sätta in om det skulle uppstå något sådant. Vi har inte tillfört några extra resurser utan vi har den vanliga vaktronden med Securitasvakter som besöker biblioteket titt som tätt. Sen har vi larm och allt möjligt, det är inget vi behövt ändra på just för Götaverkstan.

Götaverkstan invigs på lördag

Program:

10:30–11:30 Livepodden "Ut ur dimman" sänds från poddrummet. Animationsworkshop i stop motion-teknik med Mathilda Franzén.

12:00–14:30 Workshop i sashiko med Johan "Dyeforindigo" Åberg. Han guidar dig genom olika tekniker och visar antika textilier och böcker från sin samling. Ta med dig ett trasigt plagg, gärna ett par jeans, övrigt material finns på plats.

15:00–16:00 Officiell invigning med tal av Anna-Karin Albertsson, enhetschef på Stadsbiblioteket och musik med All my friends are stars.

16:00–17:30 Broderiworkshop med Marcelina Velazquez Martinez. Mönstertryckworkshop med Mathilda Franzén.

Under hela dagen erbjuds drop in-introduktionskurser i ljud-, bild- och musikrummen.

LÄS MER:Slagsmål på stadsbiblioteket – en person biten i fingret

LÄS MER:Efter flytten – nu öppnar Stadsbiblioteket 300 m2 igen

LÄS MER:Göteborg har mycket att bevisa som litteraturstad

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS