Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nu återuppförs vandaliserad vaginamålning

För en månad sedan vandaliserades hennes muralmålning på Ringön. Nu har Carolina Falkholt återuppfört den i Mimers konsthall i Kungälv.

- Jag tänkte genast att jag skulle återuppföra den. När jag skapar en väggmålning börjar jag alltid med att känna in platsen, samtidigt som jag för in fragment av frågeställningar, känslor och händelser ur mitt eget liv i måleriet. Vandaliseringen och originalverket på Ringön är nu delar av det nya verket.

LÄS MER: Carolina Falkholt laddar vägg i Göteborg med SD-kritik

LÄS MER: Vaginakonst har vandaliserats

"Ett brinnande fitthimmel"

Målningen är gjord på samma sätt som på Ringön, hon har laddat den med ord som hon sedan har målat över, motivet är likadant. Fast inte riktigt.

- Det är en helt egen målning, motivet är det samma, ett brinnande fitthimmel på ett rosa kukhav, men när man återskapar en målning kan man lägga till och ta bort detaljer.

LÄS MER: SD rasar mot jättemålning av kvinnokropp

Att måla inomhus blir en annan situation, mindre stressande eftersom det inte händer saker bakom ryggen på samma sätt, men det kan innebära andra utmaningar, att det sitter en övervakningskamera på väggen till exempel. Den fick ingå i målningen.

Utställningen som har samma titel som hennes nya skiva, Ord, ljud och kön, innehåller tre delar. Väggmålningen, ljudskulpturen Örat till marken och ett verk med tre händer som bildar ord på teckenspråk.

LÄS MER: Kvinnokön gick inte hem hos kommunen

Får pris för normbrytande konst

På lördagen kommer Carolina Falkholt till Mimers konsthall för att ta emot det första Birgitta Stenberg-priset, 10 000 kronor och en skulptur av en trana.

Hon får priset med motiveringen: ”Med starka uttryck utmanar Carolina Falkholt etablissemanget med normbrytande konst där feminismen sätts i fokus.”

- Jag är glad och rörd över priset. Jag känner till Birgitta Stenberg till namnen, men har inte läst något av henne ännu. Men nu är jag sugen på det och på att sätta mig in i hennes liv. Jag är nyfiken på att se vad vi har gemensamt.

Utställningen visas fram till 31 december, innan dess kommer hon att ha en workshop med högstadieeleverna i Kungälv. Originalmålningen på Ringön hoppas Carolina Falkholt ska kunna restaureras så småningom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.