Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Missa inte Nova Luther, en av årets talangfulla Idoldeltagare. Bild: TV4
Missa inte Nova Luther, en av årets talangfulla Idoldeltagare. Bild: TV4

Nova, 15, golvade Idoljuryn

Det händer att Idoljuryn blir glatt överraskad. I bland jublande glad. Men sällan så extatisk som när Nova Luther sjöng Alicia Keys.
– Jo, det kändes rätt bra, skrattar sångerskan från Stockholm.

Det tar sju sekunder. Kanske tio. Sedan har Anders Bagge skrattat rakt ut och Kishti Tomitas ögon börjat att tåras. Strax därefter leker Anders Bagge titt-ut med händerna och ser ut som en födelsedagsprillig femåring. Efter refrängen bankar han med näven i bordet och utbrister ”jag kan inte hålla mig ... fy fan vad bra du är”.

På måndagskvällen drog årets upplaga av ”Idol” igång på TV4. Personen som juryn pratar om är den då 15-åriga tjejen från Stockholm, Nova Luther, och det var länge sedan den svårflirtade juryn föll så pladask som den gjorde för hennes version av Alicia Keys ”If I ain’t got you”.

– Jag var så inne i sången och noterade inte riktigt hur juryn reagerade men jag kände de positiva vibbarna. Och när de började att le kände jag ett inre lugn, skrattar Nova Luther när GP ringer upp den tokhyllade sångerskan i hemmet i Mälarhöjden i södra Stockholm.

LÄS MER: "Idol"-deltagarna luras – efter guldglädjen

Hon berättar att det var först långt senare som hennes enorma jurysuccé började att sjunka in, när hon fått tid att tänka efter och samla sina intryck, och hon har ännu inte sett sin audition från i våras.

– Det är så mycket jag inte minns. Det ska bli kul att titta på det i kväll med familjen och äta lite god mat.

Hennes första intervju

Sedan ”Idols” audition i maj har Nova Luther hunnit fylla 16 år, minimiåldern för att få vara med i programmet, och detta är faktiskt hennes första intervju någonsin.

– Ja det stämmer. Jag har aldrig pratat med journalister förut, och frånsett ett par uppträdanden när jag var 11 år har jag knappt sjungit för publik heller.

LÄS MER: "Idol"-skapare söker talanger på Tiktok

Det lär bli ändring på det. På onsdag börjar Nova Luther första klass på Södra Latins musiklinje, där hon ska plugga sånginriktning samtidigt som hon tampas med de andra Idoldeltagarna vid höstens fredagsfinaler.

– Jag föddes samma år som Idol började sändas, 2004, och jag har alltid följt programmet. Det känns otroligt stort och roligt att få vara med själv nu.

Kommer det att bli nervöst?

– (skratt) Ja, självklart. Men framförallt hoppas jag att det blir en väldigt lärorik höst.

Av Idoljuryns reaktion att döma är dock Nova Luther en rätt hygglig sångerska redan nu. Eller för att citera den tårögde juryräven Anders Bagge en gång till ”... fy fan vad bra du är.”

FOTNOT: ”Idol” sänds i TV4 med s tart kl 20.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.