Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Norsk smyckesingenjör får fint pris

Tvålbroscher, ägg och smycken med uppblåsbara balonger. Det är skapelser som ger den norske smyckesingenjören Sigurd Bronger världens största designpris - Torsten och Wanja Söderbergs pris på en miljon kronor.

-Det är en stor prestige att få priset, sa en överrumplad och glad Sigurd Bronger efter tillkännagivandet i Göteborg på tisdagen.

"Med sina objekt bjuder han oss med på en resa i ett mekaniskt sagolandskap, fullt av pojkdrömmar och romantiska och lustfyllda spratt", löd motiveringen när Ted Hesselbom, chef för Röhsska museet, presenterade årets pristagare.

Industriromantik

55-årige Oslobon Sigurd Brongers arbete beskrivs som en blandning av industriromantik, humor och kärlek till materialet. I hans samling finns bland annat en brosch av tvål, en brosch med lupp som kan förstora detaljer på ett plagg och en brosch med en pump som blåser upp en balong. Sigurd Brongers smycken är med andra ord inte riktigt som andra smycken.

-De överraskar samtidigt som de öppnar för nya möjligheter. De sätter inga begränsningar, säger han.

Största designpriset

Sigurd Bronger har arbetat som smyckeformgivare i nästan 30 år, men beskriver sig hellre som smyckeingenjör. Hans smycken finns inte i vanliga affärer, utan visas framför allt upp på utställningar runt om i världen.

-De som köper är främst arkitekter, andra designers eller samlare, säger han.

Även om smyckena är speciella är Brongers skapelser till för att användas. Men själv avstår han.

-Jag använder inte smycken, inte ens min vigselring.

Torsten och Wanja Söderbergs pris på en miljon kronor är världens största designpris och delas ut årligen för att främja områdena design, mode och konsthantverk i Norden. Prisnämnden består av representanter från de fem nordiska länderna.