Norrman: Vad tycker du om vår kulturstad?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

För en dryg vecka sedan drog GP:s kultur- och nöjesredaktion igång en artikelserie om Konststaden Göteborg.

Finns den? I så fall var?

Hur mår den? Vem når den?

Tanken är att lägga ett pussel för att upptäcka nya spännande projekt, svarta hål som behöver fyllas, nya områden som borde lyftas fram. Och på sikt förändra och fördjupa både bilden av konststaden Göteborg och vår egen bevakning.

Det är många som hört av sig med synpunkter på vår satsning. De flesta har undrat varför vi inte skriver om dem.

En del tycker att problemet med konststaden Göteborg är att GP skriver för lite om konst. Och visst är konstbevakning och kritikerröster viktigt, men vi kan kanske inte bära hela ansvaret för konststadens framtid. Och vår satsning handlar ju om att fånga upp sådant vi hittills missat och att utveckla konstbevakningen till att bli något mer än att enbart skriva texter om konstutställningar. Det finns kanske andra sätt också att förmedla vad konst är och vad den gör med oss?

ANNONS

Det finns mycket som är bra i konststaden Göteborg. Vårt konstmuseum har tre stjärnor i Guide Michelin och en fantastisk konstsamling. Synd bara att det inte finns plats att visa de 2000 barnboksillustrationer man har i sin samling.

A-venue på Kungsportsavenyn, där de konstnärliga utbildningarna samsas om att visa upp sig och kommunicera med förbipasserande, är precis som citybiblioteket 300 kvadrat ett vackert andningshål för göteborgarna mitt i shoppingstråket. Synd bara att ingen av mötesplatserna får vara kvar.

Uppe på Konstepidemin vid Linnéplatsen har 130 konstutövare ateljéer. Ett fint utflyktsmål även när det inte är Konstepidemins dag!

I Röda Sten präglas konsten av lokalens ruffa inramning. Lena Cronqvist hade jag aldrig sett på det viset förut.

Men mycket kan också bli bättre. En gång präglade konstakademin Valand hela Kulturgöteborg. Vad betyder konststudenterna för Göteborg i dag? Finns de till för fler än sig själva?

Vilka konstnärer i dag jobbar aktivt med att påverka staden? Finns det nya mötesplatser mellan konstpublik och konstutövare som fler borde känna till? Kan konsten vara för alla?

I ett par veckor till kommer vi att göra nedslag i Konstgöteborg. Nu behöver vi er läsare, konstutövare, galleribesökare, kulturpolitiker.

Är du konstnär? Hör av dig och berätta om du har ett projekt som påverkar staden. Vad behövs för att oftare få upp konstpubliken ur tv-soffan? Hur når vi bättre läsarna med vår konstbevakning? Vad ruskar om 25-åringarna? Vi varken kan eller ska skriva om allt som händer, men vi behöver era röster för att välja rätt.

ANNONS

Framöver kommer vi också att lyfta fram teaterstaden, filmstaden, litteraturstaden och musikstaden Göteborg. Hör gärna av er med tips även där.

ANNONS