Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Nordgren hängde om norsk konst

Sune Nordgren, chef för Nasjonalmuseum för konst, arkitektur och design i Oslo, vars omhängningar av tavlor i Nasjonalgalleriet rört om känslorna i Norge.

Vad har ni gjort?
- Vi har skapat tre nya basutställningar på tre av de fem institutioner som ingår i nya Nasjonalmuseet. Det man främst reagerat mot är Nasjonalgalleriet där vi till exempel ställer Marianne Heske, en norsk videokonstnär, tillsammans med Edvard Munch. Hängningen har sett likadan ut sedan tidigt 30-tal. Om man bryter upp sättet bilderna hänger på, då blir många människor upprörda.
Vilka är det häftigaste kraftuttrycken?
- "Det har dragit fram en postmodern tsunami", ett väldigt fyndigt uttryck från en före detta kulturminister. Sedan har en hel del gått på att jag är svensk och inte har kunskap om norsk konst och så vidare. Men att jag är svensk kan jag inte rå för och jag är inte anställd för att vara expert på norsk konst utan för att få museet att fungera.
Hur har du påverkats?
- Vi har inte påverkats. Och det är inte bara negativa reaktioner utan övervägande positiva. Men vi tar kommentarerna till oss. Det nya museet måste skapas i dialog med sin publik och de krafter som rör sig i samhället i övrigt.
Så ni hänger inte om något?
- Nej, det är klart att vi vi inte gör. Men det ska inte hänga för evigt och definitivt inte så länge som den gamla, utan kanske ett-två år. Vi har stora samlingar och vill gärna lufta mer av dem.
Hur mycket har du följt med i debatten kring nedtagningar av tavlor på Världskulturmuseet i Göteborg?
- Jag hört att någon muslimsk grupp protesterat mot en bild och så tog man ner den. Det där är ett övervägande man får göra från fall till fall, men man kan inte tjäna alla. Det är viktigt att museet har ett grundat argument för varför man gör olika saker.
Henrik Strömberg
031-62 42 60 [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.