Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: TT
Bild: TT

Nobelstiftelsen oroas av bråken

Nobelstiftelsens styrelse kräver att ledamöterna i Svenska Akademien skärper till sig och slutar bråka. "Vi kan konstatera att förtroendet för Svenska Akademien har tagit stor skada" skriver Nobelstiftelsen i ett uppmärksammat pressmeddelande.

"Det tar lång tid att återupprätta ett skadat förtroende". Det konstaterar Nobelstiftelsens styrelse i ett pressmeddelande som skickades ut under onsdagen, och det sammanfattar också den ängslan och nervositet som nu tycks prägla medlemmarna i Nobelstiftelsen.

LÄS MER: Så tar Svenska Akademiens varumärke stryk

"Nobelstiftelsen följer utvecklingen inom Svenska Akademien med stor oro och ser allvarligt bland annat på uppgifterna om brott mot Nobelprisarbetets regler" skriver man vidare.

Tre tydliga krav

Enligt medlemmarna i Nobelstiftelsens styrelse finns det en överhängande risk för att turbulensen och bråken inom Svenska Akademien hotar Nobelprisets internationella anseende, vilket Nobelstiftelsen inte kan acceptera, och man ställer därför tre tydliga krav på Akademien:

• Sekretess- och jävssituationer ska hanteras enligt Svenska Akademiens och Nobelstiftelsens regelverk.

• Svenska Akademien måste säkerställa att arbetet med årets Nobelpris i litteratur kan genomföras på ett trovärdigt sätt.

• Alla misstänkt brottsliga handlingar ska hänvisas till och hanteras av rättsvårdande myndigheter.

Nobelstiftelsens främsta uppdrag är att säkra Nobelprisets ekonomi och position, och av stiftelsens pressmeddelande att döma anser man nu att Svenska Akademien är Nobelprisets värsta fiende. Dock är det oklart exakt hur stor skada de kivande ledamöterna hunnit ställa till med.

"Sätt uppdraget främst"

"Det är oundvikligt att en svår kris hos en prisutdelande institution också skadar Nobelprisets anseende. Vi kan konstatera att förtroendet för Svenska Akademien har tagit stor skada. På vilket sätt det som nu sker kommer att skada Nobelpriset går ännu inte att överblicka."

Det råder dock ingen tvekan om vad Nobelstiftelsen förväntar sig av Akademiens ledamöter.

"Svenska Akademiens ledamöter måste nu sätta sitt uppdrag framför enskilda intressen för att återställa förtroendet för Akademiens viktiga arbete med Nobelpriset i litteratur".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.