Frida Dam Seidel, Janine Koertge och Einar Nikkerud i Naharins virus av koreografen Ohad Naharin. Föreställningen, som bygger på en pjäs av Peter Handke, har premiär på Göteborgsoperan 11 oktober.
Frida Dam Seidel, Janine Koertge och Einar Nikkerud i Naharins virus av koreografen Ohad Naharin. Föreställningen, som bygger på en pjäs av Peter Handke, har premiär på Göteborgsoperan 11 oktober. Bild: Lennart Sjöberg

Nobelpristagaren Peter Handke "bäst som dans"

Österrikiske författaren Peter Handke fick årets Nobelpris i litteratur. Nu kan göteborgarna också se hans text tolkad som modern dans, i Ohad Naharins föreställning "Naharins virus" på Göteborgsoperan.

ANNONS

I dansdubbeln Virus/Love, med premiär på Göteborgsoperan på fredag, utgår första hälften: "Naharins virus" från Peter Handkes anti-pjäs "Publikförolämpning". En okonventionell text som ifrågasätter hela idén med teater och där publiken till och med blir utskälld.

LÄS MER:Danskompaniet som är bäst i klassen

Texten är omtolkad och integrerad i dansverket av den världsberömde israeliske koreografen Ohad Naharin.

Vad betyder det för er att Peter Handke just fått Nobelpriset i litteratur?

– Det kom som en stor överraskning, men vilken perfekt tajmning! utbrister Katrín Hall konstnärlig ledare för Göteborgs­operans danskompani och fortsätter:

– Det bevisar ju om något hur relevant den här föreställningen är i samtiden.

På vilket sätt är pjäsen, skriven 1966, relevant för oss i dag?

ANNONS

– Ohad Naharin som konstnär brukar aldrig vilja förklara sina verk, men för oss som kulturinstitution är det viktigt att våra uppsättningar känns oförutsägbara och relevanta. Här används texten för att reflektera kring vad som pågår mellan dansarna på scenen och publiken. Det känns meningsfullt.

Blir även danspubliken utskälld?

– Ja såklart, pjäsen är ju förolämpande. Ohad tar sig an förhållandet till publiken på ett ytterst intressant sätt. Var gränserna går är det som ytterst intresserar honom. Men det är bättre att komma att se föreställningen själv än att jag ska försöka beskriva den.

Hur dansas egentligen en text av nobelpristagaren Peter Handke?

– Dans som konstform, särskilt den moderna dansen, kombinerar en mängd komponenter som musik, rörelse, ljud, ljus och text, och leker med dem. Dansen blir på så sätt ett av flera uttryck i samklang. Texten spelar i just den här föreställningen en viktig roll. Inte för att förklara upplevelsen, utan för att addera ännu ett lager.

LÄS MER:Nypremiär för två hyllade dansverk

17 dansare står på scenen i "Naharins virus", och Katrín Hall låter mycket förtjust över tanken på att premiärpubliken nu får se inte bara den omtalade Ohad Naharin, grundare till den moderna danstekniken och rörelsespråket Gaga, utan också nobelpristagaren Peter Handke i skön förening.

ANNONS

– Tänk att få se två så stora stjärnor på en och samma scen!

Hur avnjuts egentligen Peter Handke bäst, skulle du säga, i bokform eller som dans?

– Definitivt som dans!

ANNONS