Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svetlana Aleksijevitj har tidigare varit gäst på Bokmässan i Göteborg 2011 och på Göteborgs universitet 2016. Bild: Claudio Bresciani/TT

Nobelpristagare Svetlana Aleksijevitj avslutar Bokmässan

Årets digitala upplaga av Bokmässan kommer att avslutas med en extrainsatt intervju med Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj. Temat är yttrandefrihet och litteratur med tanke på det rådande läget i Belarus.

Årets upplaga av Bokmässan avslutas med en extrainsatt intervju med den belarusiska författaren och Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj, enligt ett pressmeddelande.

Svetlana Aleksijevitj tilldelades Nobelpriset i litteratur 2015 för hennes dialogbaserade böcker om allt från krig och kärlek till döden i Tjernobyl.

LÄS MER: Nobelpristagare om regimen: Terror mot folket

I dag bor Aleksijevitj i Minsk, huvudstaden i Belarus, som den senaste tiden uppmärksammats på grund av ett allt hårdare klimat för yttrandefrihet. Intervjun kommer därför att kretsa runt yttrandefrihet och litteratur.

Intervjun arrangeras av Göteborgs universitet tillsammans med Bokmässan och kommer att hållas av Johan Öberg, översättare och tidigare kulturråd i Moskva.

– Det som sker i Belarus just nu är omskakande och mycket allvarligt. Med sin litteratur har Aleksijevitj blottlagt förtryck och gett folket en mångfald av röster, och nu behöver de rösterna höras mer än någonsin, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan, enligt deras pressmeddelande.

LÄS MER: Aleksijevitj står inte ensam

LÄS MER: Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj: ”Nu har det kommit män i svarta masker”

Intervjun sänds söndagen den 27 september kl 18.00 från Bokmässans studio på Svenska Mässan i Göteborg i programspåret Extrainsatt. Samtalet kommer att tolkas till engelska av Vadim Belenky.

Svetlana Aleksijevitj har tidigare varit gäst på Bokmässan i Göteborg 2011 och på Göteborgs universitet 2016. Hon har även bott i Göteborg mellan 2006 och 2008 i egenskap av fristadsförfattare.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.