Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nobelpristagaren Mario Vargas Llosa på Bokmässan i Göteborg 2011. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Nobelpristagaren Mario Vargas Llosa på Bokmässan i Göteborg 2011. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Nobelpristagare censureras i Kina efter kritik om coronavirus

Författaren Mario Vargas Llosas böcker har försvunnit från näthandlarna i Kina sedan han i El País kritiserat Kinas politiska system. "Oansvarig" tycker Kinas ambassad i Peru.

I Kina går det inte längre att köpa böcker av Mario Vargas Llosa – den peruanske författare som 2010 tilldelades Nobelpriset i litteratur.

Det efter att han i spanska El País kritiserat Kinas politiska system och hur de tidigt i skedet ska ha försökt tysta ner röster om coronaviruset.

Mario Vargas Llosas krönika handlar om den rädsla för coronaviruset som just nu sprider sig i tidningar och via radio. Men det är framför allt en rad i textens inledning om "den rädsla orsakad av detta virus som härstammar från Kina" som gett upphov till de ilskna reaktionerna.

Böckerna försvann

En reaktion kommer från den kinesiska ambassaden i Mario Vargas Llosas hemland, Peru, som menar att hans text är "oansvarig".

Och bara några timmar efter att innehållet i Vargas Llosas text blir känt, har hans böcker mystiskt försvunnit från internethandlarna i Kina, rapporterar El País.

Mario Vargas Llosa har besökt Kina många gånger och är en uppskattad författare i landet. Men om man söker på Llosa, vilket är det namn han är känd under i Kina, på hemsidorna till stora näthandlare som Dangdangwang och Taobao står det att hans böcker "inte är tillgängliga".

Enbart på några mindre oberoende biblioteket verkar några enstaka böcker finnas att låna.

Om man däremot söker på hela hans namn, skrivet med kinesiska bokstäver, kan man på Taobao köpa några få av hans böcker som "Tant Julia och författaren" och "Cartas a un joven novelista" skriver El País.

Att det därför skulle handla om medveten censur har tagits upp av den tibetanska författaren och aktivisten Tsering Woeser på Twitter. Hon ska själv ha lyckats köpa tre romaner av honom innan de plötsligt försvann från hemsidan.

"Absurda förebråelser"

Den kinesiske ambassaden i Lima, Peru, har låtit förmedla att Vargas Llosas artikel är "en serie absurda förebråelser utan grund mot Kina" och försvarar Kinas agerande efter att de första fallen av Corona upptäcktes i Wuhan i december.

– I denna stund är epidemin i Kina praktiskt taget kontrollerad, skriver ambassaden på sin hemsida och fortsätter:

– Om Vargas Llosa som offentlig person inte är villig att samarbeta (i kampen mot epidemin), är det minsta han kan göra att åtminstone inte sprida oansvariga åsikter och fördomar som inte tjänar något till.

Enligt El País har det blivit tabu att säga att viruset kommer från Kina, samt att den kinesiska regeringen har inlett en kampanj för att ändra på det internationella narrativet angående Kinas roll i pandemin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.