Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Nobelpriset i litteratur tillkännages

Nobelpriset i litteratur går i år till den amerikanska poeten Louise Glück.

På torsdagen var det åter dags för den tilltufsade Svenska Akademien att dela ut Nobelpriset i litteratur. Och mycket riktigt kom den ständige sekreteraren Mats Malm på slaget 13 ut genom börshusets vita dubbeldörrar, tog ett djupt andetag och tillkännagav årets pristagare: Louise Glück.

Priset tilldelas Louise Glück ”för hennes omisskännliga poetiska röst, som med sträng skönhet gör den enskilda människans existens universell” som Akademiens motivering lyder.

”En prominent lyriker”

– Jag har precis pratat med Louise Glück på telefon och hon var överraskad och glad av beskedet, sade Mats Malm.

GP:s kulturchef Björn Werner tycker att årets Nobelpristagare är ett värdigt val.

– Det är lite oväntat givet förhandssurret – och kanske tycker vissa kultursidor det är tråkigt att gå miste om ett nytt storbråk. Ett Nobelpris till en erkänd, duktig och hyfsat lättbegriplig amerikansk kvinnlig lyriker är ju både tryggt och trevligt.

Den amerikanska poeten Louise Glück föddes 1943 i New York och är bosatt i Cambridge i Massachusetts. Hon har utöver sitt skrivande också varit verksam som lärare, numera vid Yale University i New Haven, Connecticut. Hon har alltsedan sin debut 1968 med ”Firstborn” hört till de mest prominenta lyrikerna i den amerikanska samtidslitteraturen och har erhållit en lång rad prestigefulla priser och utmärkelser, däribland Pulitzer Prize 1993 och National Book Award 2014.

LÄS MER: Jag hoppas Akademien väljer så vildsint de bara kan

”Louise Glück är inte bara upptagen av livets irrfärder och sorgeämnen. Hon är också förnyelsens och pånyttfödelsens diktare som få andra, kanske för att språnget mot det nya hela tiden görs utifrån en djup känsla av förlust” skriver Anders Olsson, ordförande i Nobelkommittén, i en presentation av årets litteraturpristagare.

– Hon hör till de mest framträdande lyrikerna i amerikansk samtidslitteratur. Det finns också en stor bit av humor och kvickhet i hennes poesi, säger Anders Olsson till TT.

Nobelpriset i litteratur

  • Priset utgår ur en fond som bildats av Alfred Nobels efterlämnade förmögenhet.
  • Fonden förvaltas av Nobelstiftelsen och Svenska Akademiens Nobelkommitté har i uppdrag att utse en pristagare. I år och förra året har Nobelkommittén varit förstärkt med en handfull externa medlemmar, däribland GP:s medarbetare Mikaela Blomqvist.
  • Pristagaren får normalt sett mottaga priset, i år 10 miljoner kronor, ur kungens hand på Nobeldagen den 10 december. Denna traditionella prisceremoni i Stockholms konserthus är dock inställd i år med anledning av covid-19.

Källa: Svenska Akademien

LÄS MER: Vad kan du om Nobelpriset i litteratur?

Oddsen såg annorlunda ut

Louise Glück blir den första poet att prisas sedan Tomas Tranströmer fick priset 2011, och den första kvinnliga poeten sedan Wislawa Szymborska fick ta emot priset 1996.

Enligt den brittiska spelsajten Nicer odds, som sammanställer ett stort antal internationella spelbyråers odds, var det dock den guadeloupiske författaren Maryse Condé som låg bäst till för att tilldelas priset, tätt följd av ryska Ljudmila Ulitskaja, japanen Haruki Murakami, kanadensiska Margaret Atwood och Ngũgĩ wa Thiong'o från Kenya.

LÄS MER: Experterna tippar Nobelpriset i litteratur

– Det var några år sedan vi prickade in vem som kammade hem utmärkelsen. Bob Dylan och förra årets vinnare var långt ifrån oddsfavoriter, men årets favoriter består av författare som florerat länge i toppen, sade Robin Olenius, PR-chef för spelsajten Betsson, innan pristagaren tillkännagetts.

Mats Malm, ständig sekreterare vid Svenska Akademin, tilkännagav på torsdagen att årets Nobelpris i litteratur går till poeten Louise Glück. Bild: Henrik Montgomery/TT
Mats Malm, ständig sekreterare vid Svenska Akademin, tilkännagav på torsdagen att årets Nobelpris i litteratur går till poeten Louise Glück. Bild: Henrik Montgomery/TT

Prisutdelning sänds digitalt

På grund av det rådande coronaläget kommer Louise Glück inte att besöka Sverige i december för att ta emot priset. Och ingen av de andra pristagarna heller.

– På grund av pandemin kommer det inte vara möjligt att samla Nobelpristagarna i Stockholm i december, sade Mats Malm och berättade att prisutdelningar och föreläsningar i stället kommer att sändas digitalt.

LÄS MER: Nobelprisskandalen som blev en diplomatisk kris

2000-talets Nobelpristagare i litteratur

2019 Peter Handke, Österrike

2018 Olga Tokarczuk, Polen

2017 Kazuo Ishiguro, Storbritannien

2016 Bob Dylan, USA

2015 Svetlana Aleksijevitj, Vitryssland

2014 Patrick Modiano, Frankrike

2013 Alice Munro, Kanada

2012 Mo Yan, Kina

2011 Tomas Tranströmer, Sverige

2010 Mario Vargas Llosa, Peru

2009 Herta Müller, Tyskland

2008 Jean-Marie Gustave Le Clézio, Frankrike

2007 Doris Lessing, Storbritannien

2006 Orhan Pamuk, Turkiet

2005 Harold Pinter, Storbritannien

2004 Elfriede Jelinek, Österrike

2003 J. M. Coetzee, Sydafrika

2002 Imre Kertész, Ungern

2001 V.S. Naipaul, Storbritannien

2000 Gao Xingjian, Frankrike (född i Kina)

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.