Nobelpriset i litteratur – här är årets tippade favoriter

På torsdag presenteras årets Nobelpristagare i litteratur. Poeten Anne Carson toppar oddslistan – men åsikterna går som så ofta isär.
– Jag hoppas på Péter Nádas, säger litteraturkritikern Ingrid Elam. Det är hon inte ensam om.

ANNONS
|

Långsamt börjar verkligheten återvända till det normala. I skuggan av pandemin och efter sina egna interna problem kommer Svenska Akademien på torsdag att presentera årets Nobelpristagare i litteratur. Och som vanligt lär beskedet från den ständige sekreteraren tas emot med såväl frågor och förvåning som förtjusta utrop.

LÄS MER:Kjell Espmark: ”Jag och Horace arbetar i kamratlig anda igen”

Ingrid Elam, välkänd litteraturkritiker från Göteborg, kommer på torsdag kl 13 att sitta i Kulturnyheternas soffa i SVT och kommentera årets pristagare – som hon inte tror blir den favorittippade poeten Anne Carson från Kanada.

Ingrid Elam.
Ingrid Elam. Bild: Olof Ohlsson

– Förra året fick Louise Glück från USA ta emot Nobelpriset och Akademien lär inte utse två nordamerikanska poeter i rad. Det vore märkligt.

ANNONS

Då tror Ingrid Elam mer på den ryska romanförfattaren Ljudmila Ulitskaja som också ligger högt upp på flera bettingbolags topplistor. Men hennes personliga favorit är någon helt annan, nämligen den ungerske författaren Péter Nádas.

– Jag har alltid hållit på honom. Péter Nádas förtjänar verkligen priset men lär tyvärr inte få det.

Mikael van Reis tycker som tidigare år att Péter Nádas förtjänar Nobelpriset, som en av vår tids stora romanförfattare.
Mikael van Reis tycker som tidigare år att Péter Nádas förtjänar Nobelpriset, som en av vår tids stora romanförfattare. Bild: GP

Mikael van Reis tror inte på norske Jon Fosse

Även litteraturkritikern, författaren och GP:s förre kulturchef Mikael van Reis är väldigt förtjust i den 78-årige ungraren.

LÄS MER:Louise Glück skrämd av Nobelpriset

– Jag tycker som tidigare år att Péter Nádas verkligen är en av vår tids stora romanförfattare, med siktdjup genom hela 1900-talet. Kroatiska Dubravka Ugresic har inte riktigt den tyngden men väl i inbördeskriget på Balkan. Hon är också en favorit till Nobelpriset och jag läser henne med glädje. Detsamma gäller den tyske författaren Durs Grünbein.

Däremot tror han inte på den norske dramatikern Jon Fosse som också finns på den korta listan med tippade namn.

– Det vore nästan smaklöst att ge priset till Fosse samma år som den betydligt större dramatikern Lars Norén gick bort.

Odds på Nobelpriset i litteratur

Anne Carson: 9.00

Lyudmila Ulitskaya: 11.00

Maryse Conde: 12.00

Jamaica Kincaid: 13.00

Ngugi wa Thiong’o: 15.00

Annie Ernaux: 15.00

Haruki Murakami: 15.00

Margaret Atwood: 15.00

Javier Marias: 17.00

Can Xue: 17.00

Källa: Betsson.com

Björn Sandmark.
Björn Sandmark. Bild: Michel Houellbecq

Björn Sandmark, vd på Göteborgs stadsteater, skulle gärna se att Nobelpriset i litteratur går till den hyllade men kontroversielle franske författaren Michel Houellbecq. Dock tror han att det blir den amerikanska författaren Jamaica Kincaid som i år drar det längsta strået. Även om han säkrar upp med ytterligare ett par namn.

ANNONS

LÄS MER:Lista: Nobelskandalerna som skakade världen

– Jon Fosse borde ligga bra till, och Anne Carson är en av mina favoriter. Jag tycker också att Pramoedya Ananta Toer borde fått det, men han lever ju tyvärr inte lägre.

Lena Kvist.
Lena Kvist. Bild: Pressbild

Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist är inne på samma linje som sina båda tidigare kulturchefskollegor Mikael van Reis och Ingrid Elam.

– Det vore kul om Péter Nádas fick priset. Men om det blir en engelskspråkig författare igen så tror jag på Jamaica Kincaid, hon är en personlig favorit.

Flera har nämnt Péter Nádas men han är rätt osynlig på tipslistorna, till och med Stephen King ligger högre upp.

– Jaså ..? Ja där ser man, skrattar Lena Kvist. Oddsmakarna har säkert glömt av Nádas.

Ragnar Strömberg hoppas att Claudio Magris tar priset.
Ragnar Strömberg hoppas att Claudio Magris tar priset. Bild: Magnus Sundberg

”Priset lär landa i Sydamerika, Afrika eller i Asien”

Författaren och översättaren Ragnar Strömberg är lite tveksam till att tippa men har sin Nobelpris-favorit klar för sig, och han återfinns inte på någon av bettingbolagens listor.

LÄS MER:I ett annat universum ber Svenska Akademien om ursäkt

– Jag har gått bom och gissat fel så många gånger men jag hoppas verkligen att priset går till den italienske författaren Claudio Magris. Jag känner honom och är lite part i målet, men det vore både välförtjänt och roligt. Det vore också trevligt om Jamaica Kincaid fick priset, men jag tror det är mindre sannolikt att det går till en engelskspråkig författare i år. Priset lär landa i Sydamerika, Afrika eller i Asien.

ANNONS

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS